Відомий блогер Сергій Корнак зацікавився питанням, чи можна вважати сучасну Україну демократичною країною.

Можна виокремити одинадцять ознак класичної демократії та подивитися, наскільки наша країна їм відповідає.

На першому місці стоїть непорушна аксіома: єдине джерело влади - народ, і будь-яка влада, яка виходить не від нього, вже через це злочинна. Але в Україні вся реалізація верховної влади народу зводиться до права раз в п'ять років переобрати президента і депутатів - тобто до фікції.

Друга ознака - право народу відкликати своїх представників будь-якого рівня в будь-який час. В Україні немає нічого схожого.

Володимир Зеленський, скріншот відео

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще

Далі йдуть цивільні та політичні свободи. Але в нашій країні держава не стоїть на сторожі їх, а зберігає за собою право їх порушувати.

Четверта ознака демократії - реалізація волі більшості. В Україні ж панує олігархія, буквально - «влада небагатьох». Більшість може виявити свою волю тільки на Майдані.

Також демократія не може існувати без права бути в опозиції. І формально у нас таке право є - ось тільки від опозиції нічого не залежить.

З п'ятої ознаки неминуче слід шоста - плюралізм. Але українські партії не можуть між собою вільно конкурувати - все буде так, як вирішать олігархи, які контролюють мас-медіа. Партій, по суті, і немає - є вождистські проєкти, які фінансує господар.

Сьома ознака - а точніше, неодмінна умова демократії - правова держава. В Україні її немає - її замінює тотальна корупція.

Далі слід поділ влади. У нас же все залежить від особистості президента, і неважливо, сильний він чи слабий. Диктатор - все одно диктатор.

Дев'ята ознака передбачає повну прозорість дій влади. Але в Україні, як поділився своїм досвідом Корнак, журналісту неймовірно важко пробитися навіть не до міністра, а до його прессекретаря. Всі рішення приймаються за закритими дверима.

Десята ознака демократії - виборність усієї влади від верху до низу. Але як її здійснити, якщо наші голоси крадуть? Достатньо згадати останні муніципальні вибори, де в найбільших містах країни мери пройшли на новий термін. Адже підрахунок голосів контролюють теж вони.

Немає в Україні й одинадцятої ознаки, тобто місцевого самоврядування. Замість нього на місцях сидять феодальні сеньйори.

Сергій Корнак підкреслив, що ці ознаки існують у всіх розвинених країнах. Так, ця система не ідеальна, але нічого кращого неї поки не придумали.

Раніше він поцікавився, чому вітчизняний газ обходиться українцям дорожче російського.

Крім того, він вказав, що на зовнішній торгівлі України бідніє, хоча повинна багатіти.