Уляна Супрун розповіла, чи приносять користь гірчичники в лікуванні застуди та грипу.

Читайте Знай в Google News!

Колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун продовжує активно розвиватися у сфері медичного блогінгу. Цього разу лікарка на своїй сторінці у Facebook розповіла про використання гірчичників, які були дуже поширеним засобом у радянські часи при лікуванні кашлю, болю в горлі та інших простудних проявів.

Як зазначила Супрун, на заході від гірчичників відмовилися кілька десятиліть тому. Тоді як в Україні вони досі широко застосовуються й продаються чи не в кожній аптеці.

"Чи є від них користь? — Ні. Чи безпечні вони? — Ні. Чи є кращі способи полегшити свій стан під час хвороби? — Безперечно!", - зазначила Супрун.

Популярні новини зараз

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Показати ще

Колишня очільниця МОЗ зазначила, що історія лікування гірчицею сягає стародавніх часів.

"Завдяки пекучим властивостям гірчиці люди вважали, що вона може "прогріти" внутрішні органи. Начебто гірчиця допомагає посилити кровообіг й тим самим зменшити біль, запалення чи вилікувати інші неприємні симптоми. Та річ у тім, що почервоніння шкіри й тепло, які людина відчуває на тих ділянках тіла, де перебуває чи нещодавно був гірчичник, ще не означають, що там щось “прогрівається”. Цього замало, аби посилити кровообіг чи якимось іншим чином втрутитися в роботу внутрішніх органів. Опік на шкірі від гірчичника — це лише опік на шкірі.", - пояснила Супрун

Уляна Супрун зазначила, що донині не існує переконливих доказів того, що гірчичники приносять користь. Натомість очевидною є інша сторона застосування гірчичників — опіки і подразнення.

"Якщо все ж хочете поставити гірчичник — тримайте його не довше 15 хвилин. Не використовуйте цей засіб для маленьких дітей — в них дуже чутлива шкіра і вони не можуть чітко сказати, що їм боляче. Також гірчичники не можна використовувати, якщо є будь-які пошкодження на шкірі. Обирайте ті способи лікування застуди й грипу, які дійсно довели свою ефективність", - пояснила Супрун.

Колишня очільниця МОЗ наголосила, що при застудах або грипі найкращий спосіб допомогти організму — полегшити симптоми. Вона додала, що ані гірчичники, ані гори пігулок, ані ударні дози вітаміну С не є кращим вибором, аніж ці прості поради: відпочинок, свіже повітря в домі, здорове харчування, достатнє пиття і жарознижувальні засоби, якщо є висока температура.

До слова, такої ж думки щодо застосування гірчичників дотримується і доктор Комаровський.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун знайшла у шкільних підручниках небезпечні поради

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун пояснила, чому ні в якому разі не можна видавлювати прищі і гризти нігті.

Також Знай.ua писав, Супрун розповіла, які акції протесту вони з друзями проводили в день Подяки