Депутат Верховної Ради Людмила Буймістер в ефірі програми «Що далі» на YouTube-каналі «Знай 24» запропонувала можливі шляхи виведення країни з економічної кризи.

Депутат нагадала, що ще навесні - саме тоді, коли вся Україна була паралізована локдауном - вона брала участь в роботі групи, що підготувала комплекс заходів щодо повернення української економіки до нормального життя. Але ці заходи досі так і не реалізовані - їх не вдається узгодити ні з Міністерством економіки, ні з Національним банком. Консультації все ще тривають.

План заснований на стимуляції споживчого попиту, адже саме він - рушійна сила економічного розвитку. Українці повинні витрачати гроші, і цим підстьобувати виробництво. Але для цього їм необхідна впевненість, що витрачені гроші у них - не останні. А впевненості в цьому - як і багато в чому іншому - ні.

Політик привела для порівняння країни, де був введений не просто карантин, а комендантська година. Але там, на відміну від України, існувала якась визначеність: людям сказали, що цей захід буде діяти до лютого, і потрібно просто потерпіти. У нас же нічого певного немає.

Повинен існувати налагоджений зв'язок між суспільством і владою, щоб громадяни завжди були в курсі того, що відбувається. Особливо це важливо для підприємців, щоб заздалегідь готувати свій бізнес до змін.

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Нарешті, потрібно розраховувати державний бюджет - і розраховувати строго, а не приблизно, як зараз.

«Потрібно розрахувати, що саме наша економіка, з урахуванням золотовалютних резервів, здатна витримати. Адже емісія все одно потроху йде, вона нікуди не дівається, просто ніхто про це не говорить», - каже Буймістер.

На перше місце вона ставить порятунок реального сектора, для чого і потрібен згаданий золотовалютний резерв. А громадяни повинні отримати матеріальну компенсацію за обмеження прав і свобод. Це і допоможе підтримати споживчий попит.

Раніше Людмила Буймистер попереджала про небезпеку зростання тарифів на передачу електроенергії.

Також вона окреслила контури європейського курсу енергетики.