Попри добудову своїх сонячних та вітрових станцій минулого року компанія «ДТЕК ВДЕ» (DTEK Renewables B.V.) за січень-червень 2020р у порівнянні із аналогічним періодом 2019р скоротила чистий прибуток у 3,3 рази – до 440 млн грн.
Про це свідчить опубліковане повідомлення компанії на сайті Лондонської фондової біржі.
Дохід від реалізації електроенергії компанії у першому півріччі 2020р становив 2,072 млрд грн, при цьому валовий прибуток за 6 міс 2020р збільшився у порівнянні із аналогічним показником 2019р майже у 2 рази – до 2,978 млрд грн, а операційний прибуток зріс у 2,2 рази – до 2,851 млрд грн.
У звіті компанії наведені фактори падіння фінансових показників, а саме світова пандемія коронавірусної хвороби та борги з боку ДП «Гарантований покупець».
Згідно звіту, компанія «ДТЕК ВДЕ» очікує, що до 1 листопада 2020р Кабінет міністрів України підготує законопроект про випуск облігацій внутрішньої державної позики зі строком обігу до 5 років, що дозволить погасити борги «Гарантованого покупця» перед виробниками електроенергії з ВДЕ у 2021-2022рр.
Як повідомлялося, зі значним збільшенням потужностей зеленої енергетики в Україні частка компанії ДТЕК ВДЕ, яка виробляє зелену електроенергію в Україні і належить Рінату Ахметову, скоротилася до 14,8%.
Нагадаємо, у вересні провідні асоціації ВДЕ заявили, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками «зеленої» електроенергії та не виконує зобов'язання щодо погашення боргів перед ними. Крім того, вони зазначили, що більшість інвесторів у ВДЕ з листопада 2020 року прискорять підготовку до міжнародного арбітражу проти уряду України з-за тиску банків, які вимагають своєчасних розрахунків за надані кредити.
28 жовтня вони зробили повторне звернення до Шмигаля, яким заявили, що українська влада перейшла до переслідування та ворожої агресії на адресу інвесторів у «зелену» енергетику замість того, щоб виконати взяті перед ними фінансові зобов’язання. Це була відповідь на звинувачення з боку голови ДПС у нібито ухилянні від сплати податків компаніями, що виробляють «зелену» електроенергію.
За інформацією партнера міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, інвестори у проекти «зеленої» енергетики готуються до подання групових позовів проти України для захисту своїх прав.

За даними з судових реєстрів, вже понад 50 невеликих компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП «Гарантований покупець», щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 630 млн грн. Перші суди «Гарантований покупець» вже почав програвати.

Раніше депутати фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» (№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 мільярдів для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками «зеленої» енергетики.