Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в блозі на сайті «Кореспондент».

Експерт нагадав, що Окружний адмінсуд Києва в липні визнав незаконним рішення НКРЕКП про встановлення тарифу на передачу струму для експортерів. Окрім того, проти такого рішення регулятора висловлювався і Секретаріат Енергетичного співтовариства.

«Секретаріат Енергетичного співтовариства прямо рекомендував не вводити для експортерів електроенергії додатковий тариф на її передачу, так як це не відповідає чинному міжнародному законодавству. І вказували на ст. 41 Договору про Енергетичне співтовариство і рішення Європейського суду від 6 грудня 2018 року по справі №C-305/17 FENS, який назвав порушенням введення Словаччиною подібного тарифу на передачу для експортерів», - написав Корольчук.

На думку експерта, члени Нацкомісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, підставили компанію «Укренерго», запровадивши тариф для експортерів на передачу струму і перекладуть на неї відповідальність за наслідки свого рішення.

«У цій історії навіть трохи шкода «Укренерго». Адже НКРЕКП їх підставило і майже повністю перекладе на них відповідальність за програш у суді. Так, Господарський суд Львівської області відмовився задовольнити позов «Укренерго» до «ДТЕК Західенерго» про стягнення 425,8 млн грн заборгованості за договором надання послуг з передачі електроенергії. А Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов «Укренерго» до ТОВ «Д.Трейдінг» про стягнення 651 млн грн заборгованості за договором надання послуг з передачі електроенергії», - повідомив Корольчук.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Він також наголосив, що жодна європейська країна не запроваджувала такого тарифу, оскільки він створює ситуацію подвійної оплати - в країні експорту і в країні споживання електрики.

«Обнулення» незаконного рішення НКРЕКП про обов’язок експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії повертає баланс на ринок електроенергії», - підсумував Корольчук.

Нагадаємо, раніше гендиректор компанії «Д.Трейдінг» Віталій Бутенко заявив, що стягнення тарифу на передачу електроенергії при експорті суперечить зобов’язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.