Пропоноване урядом підвищення ставок екоподатку не призведе до поліпшення стану навколишнього середовища: на ці цілі в проекті бюджету-2021 мають намір направити в 7 разів менше коштів, ніж в 2019 році.

Про це заявила координатор комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації Ольга Бойко в коментарі "Діловій столиці".

За її словами, на сьогоднішній день ефективність освоєння надходжень від екоподатку залишається критично низькою, зокрема в 2019 році на природоохоронні заходи було витрачено лише третину від запланованої суми, всього 4% від загальної суми податку, що надійшов до бюджету.

"У 2019 р. до держбюджету надійшло 3,8 млрд грн екологічного податку. Із запланованих 481 млн грн на природоохоронні заходи фактично було витрачено тільки 157,5 млн грн. Тобто екологічний податок в Україні – просто одне з джерел наповнення бюджету, а зовсім не інструмент підтримки з боку держави і стимулювання реалізації природоохоронних заходів (як у Європі)", - розповіла Бойко.

На її думку, підвищення ставок екоподатку не призведе до збільшення частки використання цих коштів для поліпшення стану навколишнього середовища. Так, у проекті бюджету на 2021 рік заплановано ще менше коштів на природоохоронні заходи, ніж у 2019 році. Очевидно, додаткові надходження від підвищення податку пустять на проїдання.

Популярні новини зараз

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

"Проектом державного бюджету передбачено мінімальні видатки на природоохоронні заходи. Так, з майже 11 млрд грн, виділених Міністерству захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України, на здійснення заходів щодо поліпшення стану навколишнього середовища буде спрямовано 64,6 млн грн. Це в сім разів менше, ніж в 2019 р. Правда, в кілька разів більше, ніж передбачено в поточному, кризовому бюджеті – 16,46 млн грн. У будь якому випадку – дуже мало", - пояснила Бойко.

Нагадаємо, 15 вересня у Верховній Раді був зареєстрований урядовий законопроект №4101 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів для забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", що передбачає підвищення з 2021 року ставок екологічного податку.

Раніше американська торгова палата (АСС) закликала Верховну Раду надати суб'єктам господарювання право використовувати до 70% екологічного податку на компенсацію витрат на природоохоронні заходи та екологічні інвестиції.

У свою чергу, президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що грошовим коштам від збору екологічного податку необхідно повернути цільовий характер і направляти їх виключно на екологічні проекти.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше