Через проблеми з підключеннями до електромереж Україна втрачає 60% інвесторів. Головні впливають фактори-бюрократія і висока вартість підключень. Про це заявив Міхеїл Саакашвілі, член Національної ради реформ при офісі Президента на презентації ініціатив офісу простих рішень і результатів для деупутатів Слуги народу. Експерти заявили, що вирішити проблему вартості можна шляхом переведення частини оплати за підключення на оператора системи розподілу і перегляду стимулюючого тарифу для них.

"Приходить інвестор і каже, щоб ти в Україні просто провів провід щоб підключити до електрики свій бізнес тобі потрібно 2 роки іноді. Він йде в сусідню Словаччину, він йде в Росію. Втрачаємо 60% інвестицій", - заявив Міхеїл Саакашвілі під час презентації ініціатив офісу простих рішень і результатів.

Основну проблему Саакашвілі бачить у бюрократії і високій вартості: "сьогодні головна проблема - це бюрократичні процедури. У нас сьогодні просто все повільно і тому все дорожче".

Експерти пропонують поліпшити умови приєднання до мереж перевівши частину вартості підключення до мереж на оператора системи розподілу. Щоб компанії могли покрити цю вартість треба переглянути ставки прибутковості в стимулюючому тарифоутворенні для обленерго. Пропонується змінити прибутковість з 3% на 7%.
На думку експертів, це допоможе підвищити інвестиційну привабливість країни.

Нагадаємо, раніше екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех заявив, що позиція України в рейтингу Doing Business залежить від зниження вартості підключення до електромереж шляхом перегляду стимулюючого тарифу.