Про це йдеться у матеріалі порталу Новости Сегодня

Йдеться про Аграрний фонд, ДПЗКУ, ДП "Конярство України" та ін, наміченими до приватизації. Але міністр економіки і сільського господарства Ігор Петрашко гальмує процес, а Держрезерв він взагалі намагається ліквідувати. Після того як його колишній керівник розповів про лобіювання міністром інтересів Ukrlandfarming. Що за гру затіяв Петрашко?

Після спірного, з точки зору експертів, злиття Мінекономіки і МінАПК

об'єднаному Міністерству минулого року передали близько 500 агрокомпаній, включаючи "Укрспирт", Аграрний фонд, "Артемсіль", "Хліб України", Державну продовольчу зернову корпорацію (ДПЗКУ), ДП "Конярство України" та інші.

Коли основні підприємства пройшли аудит, який підтвердив, наприклад, зловживання в Аграрному фонді, почалася підготовка нормативних документів для передачі їх Фонду державного майна з метою подальшої приватизації.

Популярні новини зараз

Все одно мають прибути до ТЦК, термін – до 16 червня: знятих з обліку приголомшили новиною

Чоловіків застерегли від помилки у ТЦК: читайте уважно

Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку

Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити

Показати ще

Поки підготовка йшла-змінився уряд. Мінекономіки та сільського господарства очолив Ігор Петрашко, який останні сім років до призначення був нерозривно пов'язаний з агропромисловим холдингом Ukrlandfarming Олега Бахматюка. Останній з 21 листопада 2019 року перебуває в розшуку за підозрою в привласненні грошей вкладників VAB Банку, виведеного з ринку в 2014 році рішенням НБУ.

Ще раніше, за даними ЗМІ, міністр представляв інтереси Олега Бахматюка при купівлі пакету акцій VAB Банку. Це було в 2011 році — в той період нинішній міністр працював в російській інвестиційній компанії "Трійка Діалог", активно надавала послуги людям з оточення Віктора Януковича. Цей момент варто врахувати, аналізуючи дії Ігоря Петрашка на посаді міністра.

А почав він з того, що бюрократичними методами пригальмував підписання розпорядження уряду про передачу держпідприємств, згаданих вище, Фонду держмайна. Наприкінці квітня голова ФДМ Дмитро Сенніченко поскаржився журналістам, що підприємства зависли між «там і тут». "Начебто рішення і прийнято, але фактично воно не підписане, тому їх нам не передали", - сказав він

Наступним кроком міністра стало звільнення 13 травня 2020 року Ярослава Погорілого з посади голови Держрезерву України. Погорілий не став мовчати і відкрив всі карти. На сторінці Держрезерву в Facebook він написав, що протягом останніх п'яти місяців працював на «очищення агентства від корупційних схем, які діяли протягом багатьох років», а своє звільнення пов'язує з бажанням Ігоря Петрашка очолити ці схеми.

“Зауважу, що під час нашої зустрічі пан Петрашко особливо цікавився питаннями закупівлі, зберігання та реалізації зерна підприємствами Держрезерву. Я переконаний, що моє звільнення - це перший крок не тільки у відновленні корупційних схем із закупівлі зерна в Держрезерв, але і в плані очолити ці корупційні схеми міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорем Петрашком", - зазначив Погорілий.

Також він додав: "через місяць почнеться збір озимих і, враховуючи попереднє місце роботи пана міністра, я впевнений, що Держрезерв змусять закупити зерно за завищеною ціною у агрохолдингу Ukrlandfarming власником якого є Олег Бахматюк. Для реалізації цієї схеми міністру необхідно, щоб державний резерв України, Аграрний фонд і Державну продовольчо-зернову компанію України очолювали підконтрольні йому люди».

Незабаром після цього, слідом за Погорілим був звільнений і керівник Аграрного фонду. І майже одночасно чиясь Добра рука підкинула в ЗМІ посилання на публікацію 2015 року про те, як Ukrlandfarming, топ-менеджером якого тоді був Петрашко, заробляв на схемах з "Аграрним фондом". Якщо коротко, фонд надавав безвідсоткове фінансування під майбутній урожай, який фактично не поставлявся, а гроші оберталися з року в рік.

Ні СБУ, ні керівництво Кабміну, ні тим більше Офіс Президента, ніяк не відреагували на явні ознаки конфлікту інтересів у міністра економіки. Це надихнуло Ігоря Петрашка на нові звершення, і зовсім недавно він заявив про плани ліквідації Держрезерву, який є центральним органом виконавчої влади, складається з державного та мобілізаційного резервів, і зберігає запаси, в тому числі на випадок війни, епідемії або техногенної катастрофи.

При цьому чіткого бачення переформатування Держрезерву у міністра немає. Складається враження, що колишнього топ-менеджера агрохолдингу цікавлять виключно потужності, пов'язані зі зберіганням зерна. Коментуючи свою ініціативу він говорив лише про" форвардні закупівлі " і створення запасу на комерційних підприємствах.

Практики ринку, з якими ми обговорили невиразні плани Мінекономіки щодо ліквідації "засіків Батьківщини", вважають, що схема зводиться до того, щоб законтрактувати у близьких до Петрашка агроструктр "стратегічний запас" зерна і залишити його їм на зберігання. А далі, як пояснював звільнений Погорілий, з'являється можливість продати це зерно за завищеними цінами, списавши втрати на"усушку-утруску".

Ще одна тема, яка вкрай зацікавила міністра останнім часом - це Конярство. Замість того, щоб передати ДП «Конярство України», куди входить десять кінних заводів, три племінних центри з конярства та Одеський Іподром, Фонду держмайна, який з нетерпінням чекає цього вже півроку, Петрашко в середині липня призначив в.о. директора Державного підприємства "Конярство України" Євгена Веретюка.

Це призначення викликало ураган негативних емоцій. Працівники конезаводів перекривали перекривали дороги, учасники АТО збирали прес-конференції в "Інтерфаксі". А все тому, що Веретюк — власник заводу «Металіст» з виготовлення електрозварних труб в Макіївці. Щоб зберегти контроль над своїм підприємством, він усіма силами догоджав "Міністрів" окупованій території. Ветерани АТО продемонстрували фотографію дружнього рукостискання веретюка з одним з лідерів терористів, опубліковану на сепаратистському сайті «Вільний Донбас».

При цьому не слід забувати, що хоча ситуація з конярством у нас плачевна, а ДП знаходиться в стані банкрутства з 2018 року, у нього є два найцінніших активу — земля і породисті скакуни. Держпідприємство володіє 23 тис.га (ще недавно було 43 тис. га).

Поки ДП тільки за останній рік зазнає збитків у сумі 250 млн.грн (причому, таких втрат воно не знало вже багато років) на його землях, призначених для випасу табунів коней і вирощування кормових культур, господарюють структури, пов'язані з двома персонами. Це власник кінного заводу " Міленіум "Костянтин Згара, якого називають" конюхом Януковича, "і власник агрохолдингу" Деметра " Геннадій Сидоренко.

Сидоренко не приховує свого бажання купити землі, а краще взяти їх недорого в оренду. Згару теж цікавлять не тільки землі, а ще й самі елітні коні. Доля інших коней незавидна. Викладач конярства з Одеського аграрного університету Світлана Косенко в інтерв'ю Одеському " 7 каналу "розповіла, що знищення кінних заводів і конярства в цілому призводить до того, що коней відправлять на бійню заради продажу землі ДП" Конярство України".

Це і є мета Сидоренко і Згари, які без попиту проводять сільськогосподарські роботи на землях підприємства, ні з ким не погоджуючи ціни на посіви. А друг сепаратистів Євген Веретюк, який до того ж був помічником екс-прем'єра-втікача Миколи Азаровим, їх ставленик.

Запитайте, чому Ігор Петрашко його призначив? І що спільного у топ-менеджера Ukrlandfarming з людьми Януковича? Напевно, Загальна у них ностальгія за тим часом, коли в 2013 році Віктор Янукович відкривав в Сумській області найбільший в Європі елеватор Ukrlandfarming, побудований Бахматюком за кредитні гроші, які він у підсумку не повернув. А Ігор Петрашко, який нещодавно змінив російську інвесткомпанію на агрохолдинг Бахматюка, стояв серед" регіональної " масовки і відчував себе комфортно. Свій серед своїх.