Про це заявив генеральний директор УНПА "Укркокс" Анатолій Старовойт.

«Нам сірчана кислота потрібна для очищення коксу від аміаку. І в результаті, якщо я не очищаю від аміаку, я можу зупинити просто коксове виробництво. Зупинимо коксове виробництво – зупинимо доменне», - сказав Старовойт.

За його словами квотування на імпорт сірчаної кислоти призвело до монополізації ринку, виробники стали продавати її через посередників, в результаті ціни на ресурс значно зросли, а недавня аварія на підприємстві «Сумихімпром» призвела до гострого дефіциту сірчаної кислоти в Україні.

«І на Хімпром сталася аварія, звичайно, це створило труднощі. А тут ще й прокладочка працює…», - зазначив Старовойт.

На його думку, необхідно скасувати квотування на імпорт сірчаної кислоти, в іншому разі можлива зупинка металургійних підприємств.

Популярні новини зараз

Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

«Проблема стосується всього металургійного комплексу. Тому що якщо ми зупинимо коксове виробництво, значить, зупинимо і доменне», - наголосив Старовойт.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на поставки сірчаної кислоти. Офіційною причиною стала нібито захист вітчизняного виробника. В результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов зросли майже в два рази, відбулася монополізація ринку. Це, в свою чергу, призвело до того, що підприємства-споживачі опинилися в заручниках у окремих посередників. Ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, проте вибору немає – купити сірчану кислоту з-за квот на імпорт можна лише у обмеженого кола постачальників, якими, як правило, є приватні компанії, а не державні підприємства, які цю сірчану кислоту виробляють.

Експерти та представники профільних асоціацій наполягають на необхідності негайного скасування обмежень на імпорт сірчаної кислоти та олеуму для нівелювання ризиків недообеспечения підприємств-споживачів критично важливим для них сировиною, а також створення умов для руйнування корупційних схем, які на фоні введення квот були збудовані навколо державних підприємств-виробників сірчаної кислоти.