Президент України Володимир Зеленський змінив командувача Військово-морських сил ЗСУ. Відтепер замість адмірала Ігоря Воронченка, якого призначав ще президент Петро Порошенко, ВМС очолив контрадмірал Олексій Неїжпапа. Про це повідомляється на сайті Президента України.

Згідно з інформацією на сайті ВМС України Олексій Неїжпапа знаходиться на військовій службі з 1992 року, тобто давав присягу вже незалежній Україні, а не Радянському Союзу. Народився він у Севастополі 9 жовтня 1975 року. Неїжпапа навчався у Севастопольському військово-морському інституті, а пізніше у Національному університеті оборони.

Контрадмірал Олексій Неїжпапа, фото: ВМС ЗСУ

У другій половині 1990-х командував зенітно-ракетною батареєю ракетно-артилерійської бойової частини фрегату "Севастополь". У 2000 – 2006 роках проходив службу на посадах від старшого помічника командира корвету "Луцьк" до командира морського тральщика "Черкаси". З 2006 по 2007 рік обіймав посаду заступника командира Південної військово-морської бази.

У 2007 – 2008 роках Неїжпапа був начальником штабу – першим заступником командира бригади надводних кораблів, а з 2008 по 2012 рік очолював це з’єднання. Під час російської анексії Криму був першим заступником начальника штабу Командування Військово-Морських Сил ЗСУ. Вийшов з півострова разом з моряками, які залишилися вірними присязі Україні.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Військово-морські сили України, фото: navy.mil.gov.ua

З 2012 по 2015 рік проходив службу на посаді першого заступника начальника штабу Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України. В цей період також тимчасово очолював Академію військово-морських сил імені П.С.Нахімова. У період з 2015 по 2019 рік Неїжпапа був заступником командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України з бойової підготовки – начальником управління бойової підготовки Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

З лютого 2019 року він став першим заступником командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України. У біографії Олексія Неїжпапи на сайті Офісу президента зазначено, що він брав участь в антитерористичній операції і неодноразово керував українсько-американськими навчаннями "Сі Бриз" від української сторони. Неїжпапа часто брав участь у зустрічах з міжнародними партнерами України в Чорному морі, зокрема Туреччиною та Румунією.

"Брав участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей... Двічі достроково отримував військові звання на посадах командира корабля та командира бригади", - йдеться у біографії. Офіс Президента

Військово-морські сили України, фото: navy.mil.gov.ua

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, працювали на російські компанії, що фінансують терористів — СБУ заблокувала роботу call-центру на Донбасі

Як повідомляв портал "Знай.ua", в будинок, де живе ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян, прийшли з обшуком співробітники ДБР.

Також "Знай.ua", на Донбасі частково відновлять роботу пунктів пропуску, кому дозволять перетинати лінію розмежування. В районі ООС частково відновлюється робота КПВВ