Підписання меморандуму Кабміну з інвесторами в сонячну й вітрову енергетику стало важким компромісом, на який інвестори були змушені піти через критичну ситуацію в енергетичній галузі України. Про це після підписання розповів менеджер з розвитку бізнесу норвезької компанії NBT Магнус Йохансен.

За його словами, різні учасники ринку підтримали підсумковий текст меморандуму, не дивлячись на істотний негативний ефект для їх бізнесу: «Підписали меморандум різні сторони. Так, всі відчувають біль. У теж час, всі усвідомлюють, що необхідно було зрушити з місця, оскільки Україна перебуває у важкій кризі», - зазначив Йохансен.

За його словами, дискусія була складною. «Це дискусія навколо комерційних питань. Що унікально в даній ситуації: девелопери і інвестори отримали пропозицію урізати свій інтерес і нічого не отримати на заміну, і це безумовно дуже складне рішення, щоб пройти через нього», - резюмував новежский інвестор.

Кабінет міністрів України 10 червня підписав "Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики" з інвесторами в сонячну й вітрову енергетику. Він передбачає добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів: для сонячних електростанцій на 15%, для вітрових - на 7,5%. Також, обмеження термінів введення в експлуатацію нових об'єктів. Для виробників ВДЕ посилюється відповідальність за небаланси електроенергії. За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, це рішення дозволить заощадити 2 млрд євро на рік.

Нагадаємо, що енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги за останні 9 місяців роботи. Зокрема, борги державного «Гарантованого покупця» перед інвесторами в зелену енергетику, за словами в. о. міністра енергетики Ольги Буславец досягли 14 млрд грн.

Популярні новини зараз

Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу

Реформа ТЦК не скасує примусову мобілізацію: українців і далі пакуватимуть в бусики

Школярам переписали навчальну програму: як зміняться уроки у 5–7 класах

ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ

Показати ще

Також раніше виник скандал, пов'язаний з листуванням двох народних депутатів – голови та члена Комітету з енергетики Верховної Ради Андрія Геруса і Андрія Жупаніна. У смс-переписці містилися нецензурні формулювання, які передбачають намір розправи з інвесторами в зелену енергетику, що викликало низку критичних заяв міжнародних інвесторів і організацій, що закликають Володимира Зеленського зустрітися з інвесторами і вирішити проблему «зелених».