«Це головна причина. Все решта – похідні. 6,5-7 євроцентів – це середня собівартість електроенергії на ринку, а продаємо по 3», - пояснив Євтушенко.

Він нагадав, що раніше така ж історія була з газом, допоки для не встановили ринкову ціну. «В електроенергетиці досі прикриваються тим, що маємо дешеву атомну електроенергію по 2 центи», - наголосив Євтушенко.

За його словами, вартістю атомної електроенергії маніпулюють, вона дійсно є дешевою, але атомні станції окупаються за 40-50 років, в той час як об’єкти, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел, – значно швидше.

«В Україні занижена вартість електроенергії, і це політичне рішення. А це справді розкіш – постачати електроенергію на ринок нижче собівартості. Це якби ви виробляли воду, наприклад, і продавали її втричі нижче собівартості. Як довго ви б протягли?» - сказав Євтушенко.

Експерт наголосив, можна і необхідно підтримати тих, хто справді не може платити ринкову ціну електроенергії, але не потрібно субсидіювати всіх споживачів.

Популярні новини зараз

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Нагадаємо, раніше компанії «Інтерпайп» і «Арселорміттал Кривий Ріг» заявляли про те, що тарифи на електроенергію для промислових підприємств в Україні нібито вище, ніж у країнах Європи.

При цьому тимчасово в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец спростувала цю заяву і повідомила, що зараз промисловість купує електроенергію дешевше, ніж вона коштувала в 2018-2019 роках.