Передісторія питання

Партії, які нами керують останні роки, у свій час вирішили забезпечити собі фінансування за рахунок наших бюджетних грошей. Команда Рідної Країни ініціювала петицію, яку активно підтримала громада і в результаті нам вдалося забрати у партій майже 500 мільйонів гривень на рік!

Проте, підтримавши нашу ініціативу лише на половину, Зеленський і “Слуга народу” залишили фінансування для 5 партій (Зеленського, Медведчука, Порошенка, Тимошенко і Вакарчука) у сумі 283, 2 мільйони на рік.

Із яких 140 млн. 577,5 тисяч грн.- Слуга народу, партія Медведчука - 42 538,1; партія Тимошенко - 26 666,1; партія Порошенка - 26 410,95 і партія Вакарчука - 18 985,15.

Партійне меценатство

З настанням карантину та необхідності визначення як головного пріоритету - захисту здоров‘я людей «Рідна Країна» та активна громадськість виступила з ВИМОГОЮ до партій відмовитися від наших бюджетних грошей на користь боротьби з коронавірусом.

Зеленський, Разумков, Корнієнко, тобто всі три керівники держави і партії, радо відгукнулися на нашу вимогу і пообіцяли відмовитися від своїх 140 мільйонів 577 тисяч 5 гривень для охорони здоров‘я.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Правові проблеми

Але тут виявилися певні правові проблеми. НАЗК роз‘яснило, що норма пункту 8 статті 17-3 Закону «Про політичні партії» дозволяє відмовитися від фінансування лише на весь період перебування партії у ВР. Звісно, наші владні й опозиційні парламентські партії ще не стали наскільки народними, щоб відмовитися від всього 5-річного фінансування. А відмову від річного фінансування партією законодавство не передбачило?!

Як роз‘язати цю проблему?

Вихід із ситуації, коли партія-коаліція хоче повернути народу 140 мільйонів 577,5 тис. гривень, але не може, розв’язується просто. На найближчому позачерговому засіданні ВР достатньо внести зміну до Закону «Про політичні партії» із одного слова - «річного». Таким чином, у статті 17-3 та статті 17-8 буде передбачена можливість партій «про відмову від річного державного фінансування»!

Висновок

Переконаний, що щирі прагнення керівників держави допомогти власному народу будуть нарешті реалізовані, а інші партії - Порошенка, Медведчука, Тимошенко і Вакарчука радо підтримають своїх колег по парламенту.

П.С. Однак може бути й інший розвиток подій.

Партії залишать наші майже 300 мільйонів гривень собі й за рахунок цих бюджетних коштів будуть нас вітати своєю партійною рекламою вже на Великдень.