Наряду із гарячими новинами, на кшталт розповсюдження коронавірусу та змін у складі Кабміну, однією із актуальних тем для киян залишаються цьогорічні вибори нового столичного голови. До вирішального голосування залишається близько 7 місяців, тож обговорення потенційних кандидатів стають дедалі активнішими. Про вподобання мешканців мегаполісу та як оцінюють експерти шанси потенційних претендентів на “крісло” мера Києва, дізнавалися Знай.ua на презентації результатів опитування “Зміни електоральних вподобань киян”.

Падіння рейтингів Кличка та рекордний “стрибок” Пальчевського

Опитування, проведене у березні представниками ГО "Центр суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ"" серед жителів столиці, було спрямоване на виявлення актуальних рейтингів вірогідних кандидатів на посаду Київського міського голови на місцевих виборах 2020 року.

Як підкреслили експерти, починаючи з осені минулого року спостерігається зниження рейтингів Віталія Кличка. Аналогічна ситуація і в оцінюванні рівня роботи міського голови: 37,1 % киян поставили Віталію Кличку найнижчу оцінку у 1-2 бали, 31,2 % - задовільну оцінку у 3 бали, у той час як 5 балів поставили лише 4, 5 %.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Одночасно помітно збільшилася і кількість киян, незадоволених станом розвитку міста, порівняно із січневим моніторингом, та зросла на 3,5 .%: оцінку “Скоріше негативно” поставили 29,5 % опитуваних, “Негативно” - 15, 2 %, при цьому, як “Скоріше позитивно” оцінили всього29 % і "Позитивно" 14,2%.

Що ж стосується, безпосередньо, головного питання пріоритетів у списку кандадатів на посаду мера, то лідерами за кількістю голосів стали Віталій Кличко і Андрій Пальчевський, які набрали практично однакову кількість голосів.

Експерти відзначають, що справжній рекорд встановив відомий український телеведучий, бізнесмен та політичний експерт Андрій Пальчевський – він єдиний у списку із таким значним стрибком вперед.

Пальчевський, скріншот з відео

"Якби вибори відбулися у найближчу неділю, Віталій Кличко від партії "Удар" міг би розраховувати на 26, 4% голосів. Андрій Пальчевський, якого ми поки що позиціонуємо як самовисуванця, набрав 22, 4 %. Далі із суттєвим відривом іде Микола Томенко із результатом у 10, 7 %. Потім – Сергій Притула, потенційний висуванець від партії "Голос" із кількістю у 8, 1 %. І на 5 місці – самовисуванець Олександр Омельченко, але який, швидше за все, буде висуватися від партії "Єдність" із показником у 5,4%", – повідомляє директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

Варто зазначити, що дана тенденція спостерігається ще з осені 2019 року - починаючи з листопада, Андрій Пальчевський впевнено наздоганяє лідера “перегонів” і щомісяця його кандидатура збирає все більшу кількість голосів.

“Одним із факторів, що впливають на високий рівень пізнаваності Пальчевського, є медійна активність та ведіння популярного телеграм-каналу, де він взяв на себе роль ведучого із соціальних питань. До того ж, останні події із поширенням коронавірусу, вплинули таким чином, що будучі пов’язаним із медициною, зміг оперативно і якісно коментувати ті події, які відбувалися. І, зокрема, висвітлював обсервацію в Санжарах, а також вів ефіри в захисній масці, постійно перебуваючи на хвилі подій. Тож у Пальчевського є всі шанси претендувати на “крісло” мера”, - підкреслює Юрій Лагутов.

Пальчевський, фото: youtube

А от падіння рейтингу діючого мера Києва експерти пов'язують із шаленими комунальними тарифами, які кияни вимушені сплачувати, попри ствердження про їхнє зменшення. До цього додається і низка невирішених проблем в столиці – як пробки на Троєщину, масові прориви комунікацій, шалена кількість забудов.

Падіння рейтингу “Слуги народу” та шанси прориву Омельченка

Потенційний кандидат від політичної партії “Слуга народу” Микола Тищенко в ході опитування набрав лише 4,3 %. Низький ретинг напряму пов’язують із “хаотичними” подіями, що останнім часом відбуваються в Уряді.

“На незначний показник “Слуги народу”, перш за все, вплинула постійна метушливість в самому середовищі партії - ми бачимо нестабільність їх кадрових рішень, весь час щось змінюється. І це людей дестабілізує - в опитуванні кияни висловили свою стриманість”, - відзначає директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

Микола Тищенко, 24 канал

А от набрані Олександром Омельченком 5,4 % можуть виявитися “одномоментними” - за словами експертів, у нього є всі шанси потрапити до фінальних перегонів.

“Ми отримали достовірну інформацію, що Олександр Омельченко має намір балатуватися. 5,4 % - це “вхідне тестування” кандидата, який тільки-но з’явився у списку. А загалом, це єдина людина, яка може претендувати на роль “морального авторитету” і на тлі того, що у нас відбувається в державі і Києві, кияни можуть надати перевагу “мудрості”. Тож у нього досить великі шанси увійти навіть в трійку лідерів, якщо він обере шлях втілення досвіду у позитивні зміни в столиці”, - наголошує Юрій Логутов.

Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко

Проведений моніторинг показав, що чималий відсоток опитуваних ще не вирішили, за кого голосуватимуть - 22,6 % заявили, що не визначили не визначилися із вибором. До вирішального голосування залишається близько 7 місяців, тож кияни ще мають час визначитися із своїми вподобаннями.