Експерт з питань податкової та митної політики Мирослав Продан в авторському блозі на Liga.net прокоментував роз'єднання митної та податкової служби України.

«Спліт» ДФС на дві окремі служби був наполегливо рекомендований Україні МВФ. 5 грудня 2018 року був підписаний Меморандум про економічну та фінансову політику між МВФ і Україною. П.7 даного Меморандуму, присвячений адмініструванню доходів, закріплює намір поділу ДФС на дві окремі юридичні особи - Податкову службу та Митну службу. Відповідне рішення Уряд Володимира Гройсмана ухвалив в березні 2019 року.

«Поза всяким сумнівом, зміни потрібні, і переформатування інститутів, що реалізують державну політику в податковій і митній сфері, є невідкладним і неминучим. Питання тільки у визначенні стратегічних цілей такого переформатування. Влучно і обґрунтовано було відзначено ще в 1967 році на з'їзді Панамериканського центру податкових служб - без постійної реорганізації системи бюджетних і податкових органів, без щоденного вдосконалення системи управління податками, буде складно зробити податкову реформу конструктивною, економічно ефективною та доцільною», - каже експерт з податкової і митної політики Мирослав Продан.

За словами Продана, варіант запозичити готову модель інституційного забезпечення фіскальної політики у зразкових країн зі стабільною податковою системою і постійною системою митного контролю Україні не підійде. Адже не існує єдиних і усталених підходів організації фіскальних органів. Такі органи формувалися історично, відповідно до економічних умов кожної держави, відповідно до політико-правових особливостей країн і попитів їхніх громадян і бізнесу.

«Так, зустрічаються країни з інтегрованими фіскальними службами та з диференційованими, розділеними на самостійні митні і податкові органи. Зустрічаються з самостійними фіскальними службами та з інкорпорованими в інші міністерства і відомства», - зазначає Мирослав Продан, додаючи, що «Спліт» ДФС в Україні був неминучий.

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

Тому наполегливі рекомендації МВФ здійснити таке роз'єднання були продиктовані доцільністю підвищити ефективність їх діяльності, а не простою зміною вивісок.