Прогнози Міжнародного валютного фонду та резонансна заява щодо цифрового капіталізму стали одними з головних тем, які обговорювались під час 50-го Весвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі, повідомляє “Економічна правда”.

Зокрема, Міжнародний валютний фонд зробив прогноз, згідно із яким світу вдалось уникнути значних економічних потрясінь та, відповідно, глобальної рецесії. За словами представника України в МВФ Владислава Рашкована, не останню роль у цьому зіграли досягнуті угоди по Brexit та китайсько–американській торговій війні, а також синхронне зниження облікових ставок центральними банками багатьох країн — таким чином кредитні засоби стали більш доступними.

"Глобальної кризи поки вдалося уникнути, але відновлення йде повільно, ризики ще залишилися: і геополітичні, і кліматичні. Тепер головне – не нашкодити і продовжити делікатне відновлення, в першу чергу міжнародної торгівлі. За ним підтягнеться промислове виробництво. Центральні банки можуть в цьому допомогти. Але і міністерствам фінансів треба витрачати акуратно для стимулювання сукупного попиту". Владислав Рашкован

Також в МВФ вважають, що назріли реформи Світової організації торгівлі та міжнародної системи оподаткування. Остання стане предметом обговорення під час самміту Великої двадцятки в листопаді.

Іншою темою обговорення в Давосі стала резонансна заява голови компанії Salesforce Марка Беніоффа: “Капіталізм, яким ми його знали, мертвий!”. Беніофф вважає так тому, що компанії у всьому світі стали аж надто одержимими отриманням прибутку, при цьому забуваючи про соціальну складову та погіршуючи нерівність.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

Крім того, більшість американців в опитуванні, яке провело видання Axios, повідомили, що хотіли б жити в соціалістичній країні. Однак, на думку учасників форуму в Давосі, альтернатива соціалізму існує - цифрові технології, відкриті кордони і мультикультуралізм.

Нагадуємо, що в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі виступив також президент України Володимир Зеленський, який запропонував іноземцям вигідні умови для інвестицій в українську економіку.

Раніше портал “Знай.ua” також повідомляв про те, що у Давосі Зеленський зробив гучну заяву щодо війни на Донбасі.

Також “Знай.ua” розповідав про те, що в рамках форуму в Давосі виступили шведська екологічна активістка Грета Тунберг, яка закликала поставитись до глобальної кліматичної кризи, як до реальної загрози людству.