Народний депутат Ілля Кива 22 січня побився в київському ресторані з ветераном АТО Михайлом Майманом і зламав йому ніс. За фактом нанесення тілесних ушкоджень Михайлу Майману генпрокурор відкрив кримінальне провадження у відношенні народного депутата з фракції "ОПЗЖ".

Після інциденту в закладі "МОССО" політик сам звернувся до правоохоронців із заявою про отримання побоїв. Однак, на кадрах, знятих камерами спостереження в кафе, видно, що Кива перший підійшов до відвідувача і вдарив головою в обличчя. Після цього Майман дав здачі, завдавши удару кулаком. Одразу після цього втрутилася охорона нардепа і відтягла ветерана.

Ілля Кива, скріншот з відео

Крім того один з Telegram-каналів повідомив, що Кива тоді зустрічався в ресторані з "представниками кримінального світу Дніпра". Водночас Майман розповів свою версію інциденту. За словами ветерана АТО, він прийшов у ресторан зі своїм другом та його дочкою, і в цей час у закладі знаходився Ківа зі своїми співрозмовниками. Майман зауважив, що нардеп поводився непристойно і голосно нецензурно лаявся.

Майман пояснив, що через поведінку Киви він зі своєю компанією вирішили покинути заклад. Однак, коли ветеран підвівся, щоб іти, його помітив Кива і підійшов з погрозами. Майман і Кива знайомі з часів служби в зоні АТО. Чоловік був заступником командира батальйону "Свята Марія" в Маріуполі та Бахмуті, і в цей час Кива був першим заступником начальника Головного управління Національної поліції у Донецькій області за В'ячеслава Аброськина.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Ілля Кива, фото: Facebook

"Вони разом налаштували бізнес в зоні АТО. В плані того, що фури, які проїжджають через блок-пости, платять по 100 тисяч гривень. Наркотики контролює безпосередньо Кива по зоні АТО. І був наказ від Іллі спалювати машини, які проїжджають через блок-пост і не платять 100 тисяч гривень за проїзд. Це як раз тоді була посівна, і люди возили дизель, щоб посіятись", - розповів Майман. Михайло Майман

За словами ветерана, він відмовився виконувати такий наказ і в 2016 році політик пообіцяв помститися за порушення "наказу". Коли вони випадково зустрілися в кафе, Кива підійшов до нього зі словами "Стій, я зараз тобі поясню... Я тебе попереджав, що я тобі голову відріжу?" Після цього вдарив головою в обличчя і зламав йому ніс.

Ківа в Раді, фото 5 канал

Згодом Майман проконсультувався з екснардепом і правозахисником Віталієм Купрієм, і було прийнято рішення звернутися до генпрокурора щодо інциденту. В результаті відомості про пригоду занесено до єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за ч. 1 ст. 122 КК (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження).

"Найголовніше не те, яка буде кваліфікація... а от позбавлення депутатського мандата!" - підкреслив адвокат, говорячи про можливі санкції для Киви за напад на ветерана.

Повідомляється, що Михайло Майман у 2019-му балотувався до Верховної Ради як самовисуванець, але до парламенту не пройшов. Перебував у зоні АТО на Донбасі з 2014 по 2016 роки. Пізніше на деякий час виїхав до США по туристичній візі, оскільки побоювався "переслідування українських спецслужб".

Ілля Кива і Михайло Майман з батальйоном "Свята Марія" в зоні АТО, фото: РБК

Нагадаємо, раніше після удару по обличчю Кива почав виправдовуватися в Facebook

Як повідомляв портал "Знай.ua", Кива отримав жорсткого ляща від ветерана АТО на очах кримінальних авторитетів: відео

Також "Знай.ua" писав, що "Наплював у рот Іллі Киві": про що писав ветеран АТО Майман депутату