У 2020 році в Україні повинна розпочатися медична реформа, підготовка до якої була проведена у 2019 році. Вже за цей період було проведено чимало змін, які вплинули на українців.

Електронна медицина

У 2019 рецепти на певні ліки стали електронними. Тепер, якщо лікар призначить препарат, який входить до держпрограми "Доступні ліки", то за електронним рецептом в аптеці його видадуть безкоштовно. За медпрепарати сплачує держава. Програма діє для пацієнтів з астмою, діабетом другого типу або серцево-судинними захворюваннями. З 1 березня також запрацювала електронна медична картка.

Аптека

Підготовка до 2020 року

2019-го розпочалася підготовка до призначеної на 2020-й рік реформи у всій медичній сфері. На Полтавщині стартував пілотний проєкт: в регіоні повністю відпрацьовувався хід реформи вторинної спеціалізованої допомоги – і амбулаторної, тобто поліклінічної, і стаціонарної. Уже з квітня 2020 року всі заклади охорони здоров'я України мають перейти на новий механізм оплати за надані послуги через Національну службу здоров'я України.

Медики, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Провал "Безкоштовної діагностики"

1 липня мала запуститися "Безкоштовна діагностика". Рентген, УЗД, ендоскопія і ще 51 вид діагностики мав здійснюватися безкоштовно, а пацієнтам не треба приносити до лікарні шприци, рукавички, вату і плівку для рентгену. На жаль, програму мусили відкласти по ряду причин.

Скандали в МОЗ

З призначенням на посаду міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької відомство супроводжують скандали. Так, через кілька тижнів після призначення Скалецької співробітники МОЗ звернулися до прем'єр-міністра Олексія Гончарука. У листі вони написали, що дії нового керівництва ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоров'я в Україні, а тим, хто не згоден з теперішнім керівництвом, пропонують звільнятися "по-доброму".

Зоряна Скалецька, ZIK.UA

Нагадуємо, що Богдана забув? Зеленського під Новий рік засікли на улюбленому курорті українців.

Як повідомляв портал Знай.uа, представники родин героїв Небесної Сотні звернулись до Генеральної прокуратури України з вимогою замінити прокурорів, які представляють обвинувачення у справі колишніх представників "Беркуту".

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський підписав доленосний для України закон: торгувати з Росією більше не будемо.