Адвокати колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у лютому 2014 року, яких 29 грудня в межах обміну передали російській стороні, звернулися до президента Володимира Зеленського. Вони закликають президента України дати "адекватну правову оцінкукликом" подіям Євромайдану, заявляючи при цьому, що ніякої Революції гідності не було, а був держпереворот.

Про це повідомляє "Громадське", в розпорядженні редакції якого є відповідне звернення адвокатів екс-беркутівців — Стефана Решка, Олександра Горошинського та Ігоря Варфоломеєва.

"Цим звернення ми хочемо, щоб хоча б ви, шостий президент України, гарант Конституції нарешті почули нас, і ми хочемо донести свою позицію публічно. Для наших підзахисних це рішення (взяти участь в обміні — ред.) було не менш складним, ніж для вас. Ключовою обставиною, що зумовила його прийняття, було не намагання уникнути відповідальності, а неможливість добитися справедливої оцінки дій наших підзахисних з боку ГПУ та суду. Сам факт включення їх до списків на обмін підтверджує, що справа політична", — йдеться у зверненні.

Як заявили адвокати, не всі громадяни України вважають події 2014 року Революцією Гідності. Вони стверджують, що на непідконтрольній території "гостро сприймають несправедливість судового процесу" над тодішніми силовиками.

За словами зхисників екс-беркутівців, їхнім підзахисним влаштували "інквізицію", а активістів Євромайдану "звільнили від відповідальності".

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Третя" платіжка за газ: що потрібно терміново зробити споживачам

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

Самі ж адвокати екс-беркутівців упевнені, що Революція Гідності була державним переворотом, а політики, які в результаті прийшли до влади, упродовж 5 років "систематично героїзували Майдан та дискредитували всю правоохоронну систему країни".

Мало того, вони вимагають "корекції обвинувачення" екс беркутівцям, яких звинувачують у розстрілах на Майдані.

"В основі справи Майдану лежить політична складова, оскільки ці події стали приводом для зміни політичної влади в країні у спосіб, не передбачений Конституцією, а тому і вирішення справи Майдану в політичному сенсі лежить в наданні правильної оцінки подій лютого 2014 року суспільством, з юридичної точки зору — в адекватній правовій оцінці, яка полягає у корекції обвинувачення наших підзахисних, або оголошення амністії всім учасникам протистояння подій 2014 року, в тому числі працівникам правоохоронних органів. Цим треба нарешті підвести риску та перестати ділити країну на Майдан та Антимайдан", — йдеться у зверненні.

Адвокати вбивць Майдану закликають Зеленського "дати сигнал до чесної оцінки подій 20.02.2014".

Нагадаємо, Зеленський зізнався, скільки українців досі у полоні Росії.
Як повідомляв портал Знай.ua, у Зеленського заговорили про третій обмін полоненими: Крим не забудуть

Також Знай.ua писав, пресслужба Офісу президента показала фото з першого обіду на волі колишніх бранців