Про це написав глава ГО "Енергетичний омбудсмен" Олександр Трохимець у блозі для Obozrevatel.

"Майже 3 млн українців будуть заправлятися на 5 грн/л дорожче з Нового року. Автогаз (пропан-бутан) – найбільш масове серед приватних автовласників і соціальне паливо – з великою ймовірністю подорожчає. Це трапиться, якщо завтра "слуги народу" проголосують за законопроєкт №2317 з правкою депутатки, ексжурналістки телеканалу "1+1" Ольги Василевської-Смаглюк, яку публічно підтримав голова комітету з ПЕК Андрій Герус", – написав Трохимець.

Він повідомив, що правка Василевської-Смаглюк має на меті зрівняти ставку акцизу на зріджений газ зі ставкою на бензин на рівні 139,5 євро за тонну. Зараз ставка на бензин вища – 213,5 євро за тонну, а на автогаз – 52 євро за тонну. Тобто на автогаз ставка зросте в 2,7 рази. На думку експерта, внесення цієї поправки до законодавства вигідно бізнесменові Ігорю Коломойському, який володіє Кременчуцьким нафтопереробним заводом.

"Навіщо піднімати ціну палива, на яке перейшло так багато українців за тривалу "епоху бідності"? Відповідь проста – це вигідно Кременчуцькому нафтопереробному заводу (ПАТ" Укртатнафта ") одного олігарха"... Якщо правку ухвалять, то ціна автогазу на 55% складатиметься з податку, а на 40% – з бензину. Вдумайтеся, понад половини ціни найбільш соціального палива буде складатися з побору держави. А КНПЗ платитиме на 15% менше з виробленого у них бензину", – написав Трохимець.

За його оцінкою, підвищення акцизу на зріджений газ призведе до зростання ціни автогазу на 5 грн/л до 17-18 грн/л вже з 1 січня, і як наслідок – до підвищення цін на проїзд у таксі на 20-30%, додаткових виплат автомобілістів на газу державі до 10 млрд гривень (за даними профільної асоціації), збільшення частки податків у літрі автогазу до 55%, а також до повної втрати промислового споживання автогазу.

Популярні новини зараз

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще