Партія президента України Володимира Зеленського "Слуга народу" влипла в гучний фінансовий скандал. НАПК виклало в мережу звіт з інформацією про те, хто фінансував партію і вибори. Відомо, що серед "благодійників" з'явилися і імена кандидатів у народні депутати і фейкові бізнесмени та багато інших персонажів.

Про це стало відомо завдяки розслідуванню журналістів одного з українських видань.

За інформацією ЗМІ, в деяких випадках президентська партія просто використала паспорти жителів сіл, щоб оформити на них фірму-одноденку і поповнити свій рахунок від чужого імені.

З'їзд партії "Слуга народу", 24 канал

Хто переводить фінанси "слугам народу"

Популярні новини зараз

Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Ряд компаній надали партії близько $6 тисяч кожна. Деякі компанії здійснили понад 20 переказів, і кожен на суму трохи менше 150 тисяч гривень. Це спосіб уникнути фінансового моніторингу – не показувати джерело доходу. Якщо переводити більше, банк зобов'язаний провести перевірку.

Серед таких підприємств: "Ярославова реклама", "Інтернет-трафік", "Веб маркет компані". Всіх їх об'єднує не тільки пов'язані з рекламним ринком назви, але і дата створення - 21 березня 2019 року, всього за кілька місяців до парламентських виборів. Статутний фонд: від 1,5 до 2 тисяч гривень. Отримати їх послуги неможливо. У них немає ні сайтів, ні номерів телефонів, ні сторінок в соцмережах. Журналісти обдзвонили вказані при реєстрації номери телефонів. Всі виявилися неробочими. А за місцем реєстрації, найчастіше – звичайні житлові будинки.

Інформація щодо фірми, from-ua

Найцікавіше те, що журналісти відправилися на вказаний при реєстрації офіс "Ярословової реклами". На вулиці Вільямса, 4 дійсно знаходиться офісна будівля. Але про таку фірму тут ніколи не чули. Охоронець заявив: такої компанії тут немає і не було. Підприємство зареєстровано на якогось Ярослава Кузка. Згідно з реєстром Youcontrol, він прописаний в селі Черепин Черкаської області на вулиці Назаровська (номер будинку не вказуємо з етичних міркувань). Всього згадана компанія перевела "Слузі народу" 6,6 млн грн десятками переказів. Але ось заковика в тому, що існує "Ярославова реклама" тільки на папері.

Журналістам вдалося зв'язатися з "мільйонером" Ярославом і його мамою – Наталією Петрівною Кузко. Виявилося, що "бізнесменові" 23 роки і він працює офіціантом в ресторані. Жодних мільйонів у родини немає.

"Син тільки з армії повернувся, які мільйони", – здивувалася мати хлопця.

Сам Ярослав ні про яку компанію "Ярославової реклами" не чув. А на питання про те, де молодий чоловік знайшов таку суму, він заявив, що гроші нікому не переказував. Найчастіше паспорта для оформлення фіктивних компаній купують за $100-200. Після запитання про те, чи не передавав він кому-небудь свій паспорт, Ярослав відповів: "здається, ні".

Нагадаємо, Олена Зеленська елегантно помстилася своїм ворогам: такого вчинку від неї ніхто не чекав.

Як повідомляв Знай.uа під Франківському добуватимуть гроші "з повітря": Зеленський здивував українців новою фішкою.

Знай.uа писав, битва перших леді: Олена Зеленська зробила незвичайний вибір в Литві, такого в Європі не бачили вже давно.