Депутат Олексій Гончаренко подав заяву в СБУ на голову енергетичного комітету ВР Андрія Геруса "за підривну діяльність проти України через відновлення імпорту електроенергії з РФ". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення Гончаренко в Facebook, пише РБК.

"У вересні глава комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус пролобіював поправку в закон про ядерну енергетику. І тепер можна закуповувати імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За фактом з 1 жовтня ми маємо відновлення імпорту електроенергії з Росії. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2400000 кВт-год до 4500000 кВтг на добу", - написав Гончаренко.

На думку депутата, зростаючий імпорт російської електроенергії загрожує енергетичній незалежності країни. І він вважає, що дії Андрія Геруса, пролобіювавшого попраку про відновлення імпорту, є зрадою національних інтересів України, яку має розслідувати СБУ.

"З цього приводу, подав заяву і сподіваюся, що СБУ ретельно проведе розслідування і Герус і Ко будуть покарані за те, що створюють ситуацію, при якій ми можемо втратити енергетичну незалежність", - написав Гончаренко.

Фото: facebook.com/alexeygoncharenko

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Нагадаємо, 18 вересня Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Але з 1 жовтня розпочалося постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту.

За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-ч в добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу.

Керівник НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук 7 листопада визнав, що через імпорту електроенергії з РФ, який став можливий завдяки "поправці Геруса", довелося обмежувати виробництво електроенергії на українських станціях.