Глава президентської партії "Слуга народу" Давид Арахамія прогнозує, що до 20 грудня відбудеться зустріч лідерів країн в нормандському форматі. Про це він розповів в інтерв'ю LIGA.net.

Давид Арахамія

Так, він розповів, що РФ намагається петляти від зустрічі в нормандському форматі.

"Вони всіляко петляють від неї. Президент Зеленський постійно спілкується з Меркель і Макроном, і нагадує, що всі взяті на себе зобов'язання ми виконуємо. Відповідно у росіян буде дуже погана позиція, якщо вони будуть відмовлятися незрозуміло з чого. Вони намагалися включити туди газ і будь-яким способом уникнути цього процесу. Але, мені здається, їх дотиснуть", - сказав голова фракції.

На питання про те, чи вийшло в Росії включити газ, Арахамія відповів, що це лише маніпуляція з їх боку.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

"Це нова умова, яка не обмовлялося. Це типова маніпуляція, коли у тебе є дорожня карта, по якій ти ідеш, а тут - бац! - і ще один крок звідки виліз", - сказав він.

Також Давид заявив, що немає ніякої впевненості в тому, що ще одна подібна маніпуляція вилізе.

"Впевненості немає. Ми маємо справу з суперником, з яким всі засоби хороші і сюрпризів не уникнути. Тим не менш президент чітко тримає цю рамку і як тільки виникають якісь спроби маніпуляції з їх боку - відразу інформуємо партнерів. Якщо росіяни соскочат - це серйозна підстава для продовження або посилення санкцій, що все одно буде перемогою", - повідомив голова політсили.

Давид Арахамія

До того ж, Арахамія розповів, навіщо потрібна Україні нормандська зустріч з "живим" Путіним.

"Щоб піти від мінських домовленостей, тому що вони спочатку були кабальними умовами, які змусили нас підписати під час Іловайська та Дебальцеве. Для того, щоб з них вийти, потрібно перейти в інший формат", - повідомив він.

Більш того, Давід вважає, що Росія не має ніякої вигоди виходити з мінських домовленостей.

"У неї вигоди немає. Її все влаштовує в такому форматі. Але Росія не вірила, що ці домовленості можна буде виконати. З-за того, що така можливість зараз є, у неї не залишається нічого, крім як добавляти туди нові умови, або перейти в інший формат на інших умовах. А це нам вигідно", - розповів Арахамія.

Давид Арахамія

Також голова "Слуги народу" сказав, що якщо нормандська зустріч зірветься, то вже очевидно, хто тому виною.

"Не відбудеться – всі дізнаються з-за кого. Вірніше, всі вже бачать за кого. Для нас це все одно посилення позицій. Краще так, ніж як зараз. Коли більшість цивілізованого світу думає, що ми саботуємо домовленості, це не додає нам надійності в переговорах. Якщо всі бачать, що це робить Росія, то це дає нам підстави переформатуватися по-іншому. Якщо не нормандський формат, то давайте розширимо і покличемо Британії та США", - сказав він.

Більш того, він підкреслив, що у нової влади немає часу, щоб "накопичувати ресурс" для посилення переговорної позиції, тому що електорат "просив рухатися в бік світу".

"У нас є люди, які принципово проти будь-якого роду переговорів. Вони кажуть, що треба накопичувати ресурс (військовий, дипломатичний, економічний) і потім виходити з іншого переговорною позицією. Накопичення ресурсів займає три-чотири роки. У нас немає мандата на три-чотири роки очікування, оскільки електорат просив рухатися в бік світу. Яким чином він буде досягнуто - це великий знак питання. Але якщо не рухатися, то ми просто залипає на одному місці", - підкреслив голова фракції.

Нагадаємо, що Давид Арахамія заявив про неготовність виконати указ президента України Володимира Зеленського.

Як повідомляв портал Знай.ua голова фракції президентської партії "Слуга народу" у Верховній Раді України Давид Арахамія напророкував, що нинішня Рада не досидить" свою каденцію і завершить повноваження достроково.

Також портал Знай.ua писав, що народного обранця від партії "Слуга народу" Богдана Яременка, який потрапив у гучний секс-скандал у Верховній Раді, відправили у відставку з посади голови комітету з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва. Глава держави Володимир Зеленський лбурений вчинком слуги народу.