Свобода слова і безпека журналістів в Україні завжди були серед найактуальніших питань. Однак їх не забезпечують шляхом криміналізації діяльності або шляхом введення якихось обмежень, а деякі ідеї в законодавчій сфері, які зараз обговорюються, можуть негативно позначитися на безпеці журналістів та свободі ЗМІ в Україні. Про це сказала координатор програм CPJ (Комітет захисту журналістів) в Європі і Центральній Азії Гульноза Саїд.

Багато українських журналістів вважають ймовірність появи таких законопроектів тиском на свободу слова. Приміром, один з них - Денис Іванеско, редактор видання "Українські новини", про указ президента він написав допис на своїй сторінці у Facebook: "Зеленський хоче визначати стандарти новин. І посилити відповідальність за недотримання".

Указ президента, president.gov.ua/

Денис Іваненко, пост у Facebook

"Коли намагаються криміналізувати якусь діяльність, це викликає занепокоєння. Свобода слова і безпеку журналістів у будь-якій країні не забезпечуються шляхом криміналізації діяльності, або шляхом запровадження тих чи інших обмежень", - заявила вона, передає "Голос Америки".

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Її також турбує ймовірна ініціатива парламентської фракції "Слуга народу" передбачити можливість санкцій для збиткових ЗМІ. За її словами, не влада, а глядачі та читачі мають вирішувати, чи є те чи інше ЗМІ життєздатним.

"Влада не повинна вирішувати, які ЗМІ є життєздатними, чи хорошими з політичної точки зору, або хто є хорошим журналістом та інше. Не варто, щоб парламент дивився на ЗМІ з точки зору того, наскільки вони прибуткові", - сказала Саїд.

Володимир Зеленський, Tverezo

Вона також закликала владу приділити увагу захисту журналістів-розслідувачів.

"Якщо нова влада України хоче продемонструвати повагу до безпеки журналістів і захист ЗМІ, насамперед потрібно поважати і підтримувати проекти журналістів-розслідувачів, такі як "Схеми", не наражати їх на небезпеку. На жаль, це сталося з журналістами "Схем" і "Слідство" та іншими в період президентства Порошенко і, на жаль, це триває і при президентстві Зеленського", — говорить вона.

Нагадаємо, раніше оголений Зеленський похвалився "міццю": українцям показали президента з пікантного ракурсу, відео.

Також Знай.uа писав, що Зеленський впритул взявся за журналістів: у новому законі про ЗМІ помітили недобре.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Зеленський і Богдан отримали зарплати за жовтень: скільки нарахували президенту і голові ВП.