Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію над судовим позовом України проти Росії.

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй 8 листопада оголосив, що він має юрисдикцію розглядати спір України проти Росії та дозволив застосувати до цієї справи Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Суд в Гаазі виніс рішення не по суті справи, а щодо юрисдикції — 13 голосами проти трьох судді відкинули твердження Росії, що Міжнародний суд не має юрисдикції над цією справою. Така ж кількість суддів проголосувала за визнання юрисдикції Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризмом над цією справою.

За визнання юрисдикції Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації над цією справою проголосувало 15 суддів проти 1.

Заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль написала у Facebook: ″Ми виграли!″.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Тепер суд перейде до розгляду справи до суті. Суд також наголосив, що Україна дотрималась всіх процесуальних досудових процедур.

Нагадаємо, що у 2017 році Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням розглянути спір щодо нехтування Росією міжнародними конвенціями.

Київ наполягає, що Росія порушує міжнародну Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму, підтримуючи бойовиків на Донбасі, і Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації через утиски кримських татар та українців в анексованому нею Криму.

Україна також звинувачує Росію у спонсоруванні незаконних збройних формувань, через діяльність яких постраждали люди під час катастрофи літака рейсу МН17, а також під час терористичних актів в Маріуполі, Краматорську, Волновасі.

Україна вимагає відшкодувати збитки за за систематичні порушення Міжнародних конвенціїй.

Нагадаємо, Нафтогаз отримав велику перемогу над Газпромом: суд Амстердама заарештував акції ″Південного потоку″

Як повідомляв портал Знай.ua, державний ПриватБанк виграв гаазький суд проти Росії

Також Знай.ua писав, Польща оштрафувала Росію на рекордну суму за "Північний потік-2"