Міністр освіти і науки розповіла у інтерв’ю BBC News Україна про реформу освіти, про те, що в школі дітям не мають забороняти пити воду і про реформування вишів.

29-річна Ганна Новосад, міністр освіти і науки розповіла, чи закриватимуть школи, де вчиться мало дітей, як скоротиться кількість вишів, чи варто очікувати на підвищення зарплат вчителям, і як у школах встановлюють туалети за мільйон гривень.

"Одним з завдань нашої команди є максимально зберегти ті правильні речі, які були започатковані, зробити максимум, аби продовжити освітню реформу", - каже міністр.

Головним завданням, за її словами, є завершення змін в початковій школі. Цього року пішли у нову українську школу перші та другі класи. Далі підуть треті й четверті. Необхідне завершення удосконалення вчителів.

боротьба з булінгом у школах

Популярні новини зараз

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

"Вже маємо мати чіткий план, як ми будемо впроваджувати реформу базової школи, 5−9 класи. Потрібно розробляти програми на основі стандарту, розробляти підвищення кваліфікації вчителів. І працювати над тим, аби з’явився новий освітній простір і в базовій школі", - зазначає вона.

Також міністра розпповіла про малокомплектні школи, їх близько 1 тис., у таких закладах навчається менше 30-40 учнів.

І якщо середня вартість підготовки учня по Україні - це 21 тис. гривень, то є регіони, де ця вартість може сягати близько 100 тис. гривень. Тому що кількість учнів до кількості вчителя дуже мала.

школа

Однак попри високу вартість підготовки, діти отримують у таких школах погану освіту, бо немає жодної конкуренції у класі.

Щодо туалетів, міністр розповіла вражаючу статистику. За її словами, там, де можна було зробити туалет за 200 тисяч гривень, він чомусь виходив близько мільйона. Тому складно сказати, чи ми дійсно покрили усі потреби.

Нагадаємо, новий предмет з першого класу: у запорізьких школах плануються нововведення, що відомо.

Як повідомляв Знай.uа українці цієї осені у жовтні отримають додатковий вихідний.

Знай.uа писав, що Президент України Володимир Зеленський підписав більшу частину законопроектів, які були прийняті новообраною Радою IX скликання.