Одна з впливових підлітків світу Грета Тунберг виступила на Генасамблеї ООН. У соціальних мережах на неї обвалилася гора ненависті — юну активістку просто-напросто не сприймають всерйоз через вік, міміку і погляди.

Ще в минулому році Тунберг влаштувала страйк і перестала ходити до школи по п'ятницях. Вона вимагала у політиків виконання Паризької угоди по клімату. Після цього підлітки зі всього світу вирішили приєднатися до акції "П'ятниці заради майбутнього". Тунберг висунули на Нобелівську премію миру. У серпні цього року шведська школярка вирушила до Нью-Йорка, щоб виступити на саміті ООН.

У понеділок, 23 вересня, Тунберг звинуватила світових лідерів у тому, що вони підвели майбутнє покоління. Школярка зазначила, що існування глобального потепління обґрунтували ще 30 років тому, але Генеральна Асамблея все ще не вжила серйозних заходів.

"Мене не повинно бути тут. Я повинна бути в школі на іншому кінці океану. Але ви звертаєтеся до нас, молоді, за надією. Як ви смієте? Ви вкрали мої мрії і дитинство з допомогою своїх порожніх слів. І це мені ще пощастило. Люди страждають. Люди вмирають. Цілі екосистеми руйнуються. Ми опинилися перед початком масового вимирання. А все, про що ви можете говорити, — це гроші і казки про нескінченному економічному зростанні. Як ви смієте?", - заявила Тунбург в ООН.

Після виступу школярка разом з 15 підлітками з 12 різних країн подала скаргу до Комітету ООН з прав дитини, звинувативши Німеччину, Францію, Бразилію, Аргентину і Туреччину. Вони вважають, що ці держави зробили мало для боротьби зі змінами клімату, чим і порушили Конвенцію про права дитини.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Після саміту в соціальних мережах набрала популярність гифка, на якій Тунберг загрозливо дивиться на що проходить повз президента США Дональда Трампа.

"Знайдіть кого-небудь, хто подивиться на вашого найлютішого ворога також, як Грета Тунберг дивиться на Трампа", - підписали кадр в мережі.

Трамп швидко відреагував на виступ дівчини. Він назвав школярку "щасливою дівчинкою", яка прагне до "прекрасного майбутнього".

"Вона виглядає як дуже щаслива юна дівчина, з нетерпінням чекає світлого і прекрасного майбутнього. Приємно подивитися!", - написав глава держави.

У мережі запідозрили, що Трамп таким чином вирішив познущатися над активісткою.

"Головнокомандувач по троллингу", - пишуть в мережі.

"Уявіть як це: тролити 16-річну дівчинку з синдромом Аспергера, тому що ти розсердився на її відчайдушні спроби врятувати планету", - написали у соцмережі.

Слід зазначити, що багато хто погоджуються з Трампом. Активістку звинувачують у пропаганді "радикальних поглядів на екологічну ситуацію і називають її "політичним пішаком". Деякі навіть вважають її жертвою жорстокого поводження з дітьми.

"Медіа використовує Грету Тунберг як політичну пішака, щоб просувати свою радикальну політику про зміну клімату. Це НЕ про навколишнє середовище, про це знищення капіталізму і прийняття соціалізму. Трамп правильно зробив, що познущався над цією ідіотською промовою в забавній манері", - написав Раян Сааведра.

"Одного разу Грета Тунберг зрозуміє, що вона жертва жорстокого поводження, а не зміни клімату. Відео з нею мені дійсно здається сумною. Ліві пробивають нове дно з цим кричущим прикладом експлуатації дітей", - пише Кендіс Оуенс.

Інша причина критики Тунберг – її вік.

"Не можу уявити, щоб в 81-му році 16-річний я читав лекції своїм батькам, вчителям, адміністрації Рейгана, більшості в Конгресі, Генеральної Асамблеї ООН, лідерам інших країн або БУДЬ-якій дорослій про те, що вони "все ще недостатньо дорослі"", - пишуть в мережі.

"Нам потрібно на національному рівні поговорити про зростаючу проблему зарозумілих шведських підлітків", - пише Бен Доменек.

Активістка живе з синдромом Аспергера. Але вона не вважає свій діагноз проблемою.

До того ж, діагноз активістки використовують як аргумент на телебаченні. Консервативний письменник Майкл Ноулз в прямому ефірі Fox News назвав школярку "психічно хворим шведським дитиною, якого експлуатують її батьки і міжнародне співтовариство лівих". Однак після канал вибачився.

"Головне, щоб з дівчинкою було все нормально, щоб вона не переживала емоційних перевантажень, щоб крихкий дитячий організм це все переніс", - висловив занепокоєння Дмитро Пєсков.

Також він упевнений, що "дівчинці просто потрібно пояснити, що багато країн роблять дуже багато". При цьому прес-секретар президента РФ погодився, що "питання стоїть гостро".

Школярку часто звинувачують у лицемірстві. Її поїздка з Європи в Америку на яхті піддалася критиці, оскільки екіпаж все одно використовував авіаперельоти.

Користувач @noliquid навіть запустив тред "претензій до Грете Тунберг", де описав, як Швеція порушує правила по переробці відходів і псує екологію і в інших країнах.

Ще консервативний політичний коментатор Дінеш Д'суза порівняв образ активістки з нацистською пропагандою 1930-х років.

"Дітей — особливо нордичних білих дівчаток з кісками і червоними щоками — часто використовують у нацистській пропаганді. Старий прийом Геббельса! Здається, що сьогоднішні прогресивні ліві переймають способи у ранніх лівих 1930-х років", - заявив він.

Багато американські політики і знаменитості стали на бік Тунберг.

"У 16-річної Грети Тунберг більше відваги і моральної ясності про зміну клімату, ніж у всього кабінету, повного світових лідерів. Наука дає чітку відповідь. Її лють з'ясовна. Якщо ми зараз не захистимо нашу планету, наслідки будуть жахливими", - сказав Адам Шифф.

"Подивіться кожну секунду цієї мови. Грета Тунберг — це втілення мужності. Спасибі за правдиві слова владі", - заявив Кірстен Гиллибренд.

"Спасибі, Грета Тунберг, за те, що дала нам по обличчю, об'єднала твоє покоління і показала те, що ми повинні бути і так знати і робити, щоб врятувати найважливіше. Зрештою, у нас є тільки одна планета", - подякувала Пріянка Чопра.

Також багато хто не погоджуються з аргументами проти активістки, вважаючи, що і в 16 років, і з синдромом Аспергера школярка може успішно займатися захистом планети.

Нагадаємо, що зібрано шість головних тем, які визначають порядок україно-американських відносин.

Як повідомляв портал Знай.ua, Трамп відправить ще близько тисячі військових на територію Польщі.

Також портал Знай.ua писав, що 10 людям Путіна закрили шлях до Генасамблеї ООН.