Систематичний зрив пленарних засідань, ініційований мером Києва Віталієм Кличком, примусив понад 100 днів жити Київ з купою невирішених важливих питань. Та, як виявилося, довгоочікуване обговорення в сесійній залі, що нарешті має відбутися 12 вересня, стане для містян "бомбою уповільненої дії". Про підступні плани діючого міського голови розповіли депутати Київради у зверненні до Президента України Володимира Зеленського. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

За 5 років відмито мільярди та відкрито 200 кримінальних проваджень

Аби повідомити про навислу небезпеку, під будівлею КМДА організували короткий брифінг троє депутатів Київради: ексмер Києва Олександр Омельченко, Сергій Гусовський та Ілля Сагайдак.

"На даний момент є небезпека, що на найближчих пленарних засіданнях будуть просуватися небезпечні ініціативи. Одна з них – фіктивне відновлення місцевого самоврядування. Мова йде про те, щоб перепорядкувати, розібрати КМДА на якісь окремі Департаменти, виконавчі органи для того, щоб узурпувати, утримати владу. Цей проект рішення був зареєстрований через 4 дні після того, як до влади прийшов новий Президент", – зазначає депутат Київради Сергій Гусовський.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Показати ще

Як підкреслив політик, за роки мерства Віталія Кличка у питанні реформування і відновлення самоврядування впродовж 5 років абсолютно нічого не відбувалося.

"Більше того, були конкретні дії, спрямовані на те, щоб блокувати процес відновлення самоврядування: Кличко наклав вето на звернення до ЦВК щодо виборів до райрад. За ці 5 років накопичено чимало зловживань і про це свідчать різноманітні аудити. Нам відомо, що було виявлено близько 3 млрд втрат за цей час, більше 1 млрд було втрат завдяки неефективній діяльності міської влади. Впродовж цих років було відкрито майже 200 кримінальних проваджень, але жодних реальних результатів немає", – говорить Сергій Гусовський.

Кличко готує ряд "останніх комерційних" сесій: у планах – видоїти сотні мільйонів

А член постійної комісії Київради з питань транспорту, зв'язку та реклами Ілля Сагайдак розповів про "транспортні махінації", підпорядковані діючому меру.

"Депутати Київради вже охрестили наступні сесії, як "останні комерційні". Це означає, що будуть внесені питання земельні, майнові та бюджетні, які мають корупційну складову. Як приклад – ті зміни до бюджету, які намагаються подати, а це 1, 5 млрд грн: 800 млн будуть направлені на транспортні підприємства, зокрема для компенсації різниці тарифів, 120 млн грн є на електронний квиток. Але ми не бачимо цей електронний квиток і не знаємо, скільки ще грошей, як вода в пісок, буде направлятися", – повідомляє депутат Київради Ілля Сагайдак.

Ще одним з яскравих прикладів сумнівних схем відмивання коштів став славнозвісний Шулявський міст, в історії реконструкції якого є ціла низка питань: від зв’язку Віталія Кличка із колишнім нардепом та бізнесменом Максимом Микитасем до необґрунтовано обраного проекту, що не тільки в рази дорожчий за інші запропоновані варіанти, а й поступається їм за техніко-експлуатаційними показниками.

"230 млн грн мають бути виділені на Шулявський шляхопровід, а минулого тижня на це направили ще 114 млн – це 344 млн на додачу до того, що вже, згідно тендеру, 600 млн грн було повністю авансовано. Є інформація, що тільки 10 % заактовано, тобто є ця різниця в грошах, яка направлена незрозуміло куди. Потрібно негайно проводити аудит, щоб зрозуміти, куди ці кошти йдуть", – відзначає депутат Київради Ілля Сагайдак.

За словами політика, є цілком ймовірна небезпека того, що вартість реконструкції Шулявської розв'язки, дійсно, збільшиться до космічних масштабів. А прикладом став ідентичний випадок із підписаним Віталієм Кличком розпорядженням.

"Ми чули, що є план збільшити кошторис в 4 рази, як це сталося на проекті Рокосовського, де тендер було виграно за 325 млн, а потім розпорядженням Кличка він був збільшений в 4 рази до 1 млрд 120 млн грн. Тому ми звертаємося до Президента, щоб він негайно ініціював проведення аудиту і перевірку в Києві. А депутатів Київради хочу закликати не ставати частиною цієї схеми і корупційного угрупування", - повідомляє Ілля Сагайдак.

Омельченко: "Повернути Києву райради та прийняти новий Закон про столицю"

Впродовж мерства Віталія Кличка кияни лише чули про нові станції метро, що мають бути прокладені на житловий масив Виноградар. А от в добудованому стані побачити їх так і не вдалося.

Як підкреслив колишній мер Києва Олександр Омельченко, ситуація залишатиметься такою ж прикрою, поки не відбудуться певні зміни в законодавстві.

"До 2010 року у Києві були районні ради, районні виконкоми. В Законі було передбачено, що 100 % надходження ПДФО залишаються в бюджеті міста. В 2010-му це все було знищено. Сьогодні Київ отримує 40 % ПДФО, коли всі міста обласного значення – 60 %, тож хто нині столиця – Бровари чи Київ?", – стверджує Олександр Омельченко.

Окрім цього, на його думку, негайно потрібно змінювати кадровий підхід команди Кличка.

"Корупція у Києві є прикладом для корупції в Україні – і не тільки фінансово-економічна, а і в кадровій політиці. Кадри – це основа основ. 100 % влади в районах і в місті здобувала фракція і партія БПП та "Європейська солідарність". І тому потрібно повернути Києву районні ради і виконкоми і районні бюджети, а також повернути 100 % ПДФО, бо 10 років мільярди, які надходили Президентам Януковичу і Порошенко розкрадалися. І по-третє – Києву вкрай потрібен новий Закон про столицю", – підкреслює ексмер міста Олександр Омельченко.

Реальне відновлення місцевого самоврядування може відбутися виключно через зміни до Закону про столицю. А як зазначав Знай.ua, депутати Верховної Ради наразі як раз готують відповідні зміни і розглянуть їх вже найближчим часом.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.