У середу, 4 вересня, у Києві відбулася зустріч представників нового уряду з ІТ-галуззю. Обговорювали перспективи розвитку галузі та нову форму оподаткування таких фахівців. Про це передає DOU.

З боку урядовців були присутні новий український прем’єр Олексій Гончарук, віце-прем’єр міністр України й міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, а також голова ДПС України Сергій Варланов. З боку ІТ — керівники компаній та представники асоціацій.

Прем'єр-міністр України заявив, що вже цього місяця будуть зроблені кроки, які допоможуть остаточно відвадити силовиків від бізнесу. Також він наголосив, що ця сферу стрімко розвивається в Україні. За його словами, ІТ-індустрія сьогодні — це понад 160 тисяч спеціалістів, які експортують понад $ 3 млрд на рік.

Гончарук також додав, що стримуючим фактором для цієї сфери є брак кваліфікованих кадрів. Українська система освіти випускає недостатньо багато людей, яких можна залучати для роботи в ІТ-сфері. А кожного наступного року ІТ-галузь потребуватиме все більше нових спеціалістів. І для цього потрібно створити умови, де б ці люди навчалися. Тож, Гончарук пропонує створити фонд розвитку людського капіталу "IT Creative", який має управлятися не чиновниками, а представниками самої індустрії.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Державна податкова служба України працювала останні декілька місяців над новою моделлю оподаткування. Пропонується створити нову опцію в оподаткуванні для ФОП в ІТ-галузі. На сьогодні найпоширенішою є 3-я група спрощенців, які дозволяють генерувати дохід до 5 млн грн зі ставкою ЄП 5 % і сплатою ЄСВ (орієнтовно 900 грн на сьогодні).

З огляду на це, ДПС створила проект нової моделі оподаткування, яка складається з таких платежів - 5 % єдиного податку, який йде в місцеві бюджети, 1,5 % військового збору та ЄСВ із двох мінімальних заробітних плат.

Олексій Гончарук

Збір на розвиток людського капіталу. Ставка збору зростатиме протягом 5 років, потім вона буде стабільною. Таке поступове зростання дає зрозуміле фіскальне навантаження. Збір на розвиток людського капіталу надходитиме у фонд IT Creative, тобто в спецфонд бюджету. І відповідно буде адмініструватися галуззю.

Однак українця сприйняли таку новину різко негативно:

Нагадаємо, Романенко розніс соратників Зеленського через нові податки для українців: "Наступив на граблі Порошенка".

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський розкрив ім'я головного радника, допомагає вирішувати проблеми країни: "У неї дуже твереза думка".

Також Знай.uа писав про те, що Гончаренко з партії Порошенка привиділося, накинувся на Зеленського: "Володимир Володимирович".