Ще задовго до початку засідання під стінами Верховної Ради вишинкувалися шалені черги – сотні журналістів вимушені були пропустити офіційну частину відкриття в результаті неналагодженої роботи пункту пропуску. Однак, як виявилося згодом, 1, 5 години в черзі під палким сонцем – це була лише перша частина випробувань. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Винна електронна помилка: заявки подавали понад 5 тисяч осіб

Представники ЗМІ, які з 9.15 простояли в черзі під стінами будівлі Верховної Ради, дісталися прохідної вже після завершення першої частини засідання – близько 11.00.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Та й тут почала організовуватися окрема черга – людей, які подавали заяви, але яких не пропустили всередину.

"Вчора ми, як і було потрібно, оформили анкету в електронному вигляді на офіційному сайті Верховної Ради та відправили фото паспорта і редакційного посвідчення за зазначеною електронною адресою. Та зараз нам кажуть: "Вас немає у списках". А на наші питання, як так сталося, та чи можна зайти, продемонструвавши відправлені листи, охорона каже "Ні"", – обурюються на вході десятки представників ЗМІ.

Як виявилося, не йшла мова і про поповнення оновленими додатковими списками "зверху" – представники прес-служби не реагували і на прохання журналістів показати відправлені листи на пошту для акредитації.

"Ми не можемо нічого зробити – люди, яких немає в списках, вже ніяк сюди сьогодні не потраплять. Напевно, це провина електронної системи: до нас надійшло понад 5 тисяч заяв на акредитацію. Тож, скоріш за все, виною тому якась електронна помилка", – відповіла на скарги від натовпу журналістів представниця прес-служби.

"Хіба це нормально залишати людей за бортом?!"

В результаті лаву "заборонених" поповнили щонайменше кілька десятків людей – як з телеканалів, так і з інтернет-видань.

"У багатьох тут сталася ситуація, що у списках був знайдений один із членів оформленої команди – журналіст чи оператор, а іншого не було. Як це так, взагалі? Як нам працювати за таких умов? Якщо є один, чому немає другого? Прізвища ж подавалися одним листом від однієї команди!", – скаржаться представники ЗМІ, яким не вдалося потрапити до будівлі.

Виявляється, серед них були і люди з інших міст України.

"Ми приїхали до Києва рано вранці з Хмельницького, аби вчасно потрапити на церемонію відкриття першого дня роботи депутатів. І опинилися за бортом. В минулих роках таких проблем у нас ніколи не виникало, а тепер ми мали простояти на сонці 1,5 години у черзі, а всередину так і не пустили", – обурюється журналістка одного з телеканалів Хмельницького.

Варто зазначити, що серед охочих пройти пункт контролю були і журналісти з російськими паспортами. Їм також виносили вердикт про відсутність у списках.

Тепер представникам ЗМІ доведеться чекати на виготовлення посвідчень, аби без перешкод потрапляти на засідання. Втім, конкретної дати ніхто не називає – в прес-службі заявили, що орієнтовна видача запланована на початок вересня.