Znaj.ua продовжує інформувати читачів про політиків і партії, які хочуть потрапити до лав нових народних обранців і продовжити «реформувати» нашу країну і визначати долі мільйонів наших співгромадян. Дебютантом української політики в 2019 році став Святослав Вакарчук - найпопулярніший український виконавець і соліст культової групи Океан Ельзи. Зірка музики має намір переформатувати кар'єру і життя і називається одним з найбільш ймовірних кандидатів на потрапляння в стіни нового парламенту. У цьому матеріалі, ми розглянемо, хто йде на вибори разом з Вакарчуком, хто його фінансує і які шанси «Голосу» на потрапляння в парламент.

Історія Голосу

Нинішня партія Голос, офіційний сайт якої сьогодні цікавить мільйони виборців, «народилася» 10 лютого 2015 року. Саме тоді сила і була зареєстрована Мін'юстом, правда, під іншою назвою - Платформа ініціатив.

Назва «Голос» була представлена зовсім недавно - 16 травня 2019 року. Ім'я політичної сили має нагадувати виборцям про блискучу співочу кар'єру лідера - Святослава Вакарчука, який має мільйонів фанатів по всьому світу.

Відзначимо, що Україна вже бачила Вакарчука депутатом. Музикант намагався побудувати кар'єру політика у Верховній Раді шостого скликання. Тоді зірка володіла мандатом лише рік (2007 - 2008 роки) і не встигла відзначитися скандалами.

Популярні новини зараз

ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Платформа ініціатив була перейменована в Голос лише з тієї причини, що її лідер не встигав зареєструвати власну партію, оскільки новий президент Зеленський блискавично прийняв рішення розпустити діючу Раду.

Свою нову назву Голос, контакти якої з'явилися в мережі недавно, Вакарчук зареєстрував лише 21 травня 2019 року.

Ідеологія Голосу

Політична програма партії складена на основі правоцентрічних і проєвропейських поглядів її засновника. Вакарчук декларує демократичний підхід до політики і наполягає на розділенні фінансів і процесів управління країною.

Лідер Голосу напоялає на необхідності поставити людину в центр державної політики.

Економікою Вакарчук хоче правити на основі принципів введення податків на виведений капітал, встановлення вільного ринку землі, загальної приватизації, а також боротьбі з розкраданням державних коштів.

У стінах парламенту Святослав Вакарчук має намір реалізувати своє гасло «Правосуддя, яке захищає». Політик разом зі своєю командою хоче перезавантажити систему виборів і контролю за суддями, для чого має намір змінити склад регулюючих органів.

Також в Голосі хочуть оновити стандарти вимоги для суддів і прокурорських працівників. Їх придатність до роботи хочуть перевіряти за допомогою психологічних тестів.

У партії мають намір створити незалежну адвокатуру з відповідною самоорганізацією і ввести інститут приватних виконавців.

Лідер Голосу, офіс якого приймає численних прохачів і в Києві і в Одесі, має намір звернути особливу увагу на боротьбу з корупцією. Вакарчук хоче повністю оновити склад керівництва САП і Назка, а також унеможливити звільнення корупціонерів під заставу і введення практики конфіскації їхнього майна.

Партія має намір ввести гнучку і ефективну соціальну політику, а також надавати адресну допомогу нужденним. Також в Голосі хочуть внести корективи в чинні норми пенсійної реформи.

Склад партії має намір забезпечить незалежність роботи ЗМІ і позбавити канали та видання від контролю власників-олігархів.

Кандидати від Голосу обіцяють провести медичну реформу, змінити освітній сектор, реформувати чиновницький і державний апарати і ввести цифрове управління.

Список Голосу: хто йде в Раду разом з Вакарчуком?

8 червня 2019 року Святослав офіційно представив список своїх кандидатів на потрапляння в чергове скликання Верховної Ради. Потрапити до парламенту разом зі знаменитим артистом, в основному, хочуть члени найближчого оточення львівського мера Андрія Садового - лідера партії Самопоміч.

Багатьом експертам сподобалося, що Вакарчук вирішив відмовитися від внесення в список професійних політиків і сформував список з фахівців різних галузей: IT, юристів, правозахисників, підприємців і громадських діячів.

Окремої згадки вартий той факт, що Святослав не взяв до себе в партію скандальних політиків. В Голосі немає жодного кандидата, раніше поміченого в протиправній або неетичній діяльності.

Однак, команда погано представлена ​​на мажоритарних округах. Експерти сумніваються в проходженні багатьох кандидатів на місцях і стверджують, що в Голосі ставку робили на учасників загального партійного списку.

Першим номером Голосу, природно, йде сам Вакарчук. Другим - економіст і колишня заступника міністра економіки Юлія Клименко. Чиновниця є успішною бізнес-леді і зарекомендувала себе як керівник компаній Interbud & RTC Boryspil Llc., КСЕ і Dragon Capital.

Третє місце отримала Кіра Рудик - підприємниця в сфері високих технологій і засновниця компанії Ring Ukraine.Четвертим став Ярослав Железняк - радник і комунікатор уряду і парламенту. П'яте місце за Олександрою Устиновою - активісткою в боротьбі з корупцією.

Шосту позицію віддали знаменитому київському адвокату Олегу Макарову - партнеру фірми Кісіль і Партнери. Щасливий сьомий номер дістався Ярославу Юрчишину - антикорупційному активісту, який раніше завідував справами організації Transparency-Україна. Також кандидат працював піарником на каналі Еспресо, був радником Андрія Парубія. Відома особистість і восьмого номера - журналіста Сергія Рахманіна, що працює редактором в Дзеркалі тижня. Дев'ятої в списку виявилася Соломія Бобровська - волонтер і активістка, яку раніше пов'язували з Михайлом Саакашвілі. Закриває першу десятку Ольга Стефанишина, яка раніше займала пост заступника міністра охорони здоров'я.

Під одинадцятим номером можна зустріти юриста Курдидика Олександра, а під дванадцятим - економіста Володимира Цабаля. Тринадцятий номер дістався співробітнику Київської мерії Андрію Осадчуку, а чотирнадцятий - ветерану АТО і офіцеру Альфи СБУ Роману Костенко.

Глава Української галицької партії отримав п'ятнадцяте місце, а колишня заступник міністра освіти Інна Совсун - шістнадцяте. Юрист Леся Василенко йде сімнадцятої, а директор компанії ASTEM, і представник Курултаю кримськотатарського народу Рустем Умеров - вісімнадцятим. Юрист Аліна Свідерська стала дев'ятнадцятою, а актор і ветеран АТО Андрій Шараскін - двадцятим.

Цікаво виглядає і список мажоритарників від Голоси. Наприклад, за київським округом №223 балотується Вікторія Пташник - адвокат, Представниця і діючий депутат Ради. Від столичного округу №221 в парламент хоче потрапити нардеп і доктор юридичних наук Леонід Ємець. Член парламенту і колишній соратник Порошенка Павло Різаненко також приєднався до Голосу і пробує сили по округу №97.

Вікторія Войціцька, яка раніше засідала в Раді від Самопомочі, балотіруется від партії Вакарчука на рідному окрузі в Рівненській області.

Хто спонсорує Голос?

Коли відбувся з'їзд партії, соратниками Вакарчука декларувалася повна прозорість усіх її дій. Відзначимо, що на даний момент глава Голосу виконує свої обіцянки бути чесним.

Так, першим донором проекту, звісно, став сам Вакарчук, який давно став доларовим мільйонером, користуючись своєю величезною славою.

Відео, продажі альбомів, участь в проектах на ТБ і стадіонні концентри давно принесли Вакарчуку звання найбагатшого українського артиста.

Однак, політичну кампанію не зможе витягнути одна людина, так що у Голосу є безліч спонсорів. Одним з головних донорів Вакарчука називають інвестиційного банкіра Сергія Фурси, президента Jacobs Douwe Egberts Тараса Лукачука і колишнього главу "Київстару" Петра Чернишова.

Фінансово допомагає справі партії директор «Чумака» Андрій Левчук, директор Касти Андрій Логвин і директор ІТ-компанії MacPaw Олександр Косован.

Шанси Голоси Вакарчука: чи потраплять вони в парламент?

Згідно з даними численних опитувань, Голос є партією, яка з великою часткою ймовірності пройде в парламент. Уже з 10 червня політична сила «пробила» бар'єр в п'ять відсотків, необхідний для отримання членами списку депутатських мандатів.

Напередодні виборів партія відзначилась значним зростанням популярності і за різними даними може зібрати від 7,5% до 8,4% голосів виборців.

Штаб політичної сили продовжує активну роботу, а його лідер впевнений в успішному результаті першої політичної компанії в своїй кар'єрі.