Військово-морські сили України планують нові походи суден на Азов через Керченську протоку.

Про це розповів глава Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак в інтерв'ю "Новинарні".

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Хомчак назвав провокацією дії Росії на Азові, а Путіна – брехуном, який поширює "суцільні фальсифікації і фейки".

Начальник Генштабу ЗСУ заявив, що готуються нові походи суден ВМС через Керченську протоку, оскільки вона наша. Однак Хомчак зазначив, що цього не станеться найближчим часом.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

"Конкретно в цю секунду − ні. А загалом − звичайно, плануємо. Бо Керченська протока − наша, як би росіяни не кричали, що вона їхня. У подальшому ми будемо планувати проходи через протоку. Але на цей момент ми такого не плануємо", – пояснив військовий.

Хомчак повідомив, що нині в Україні триває навчання екіпажів для двох американських катерів Island, які були отримані у вересні 2018 року. Також тривають переговори зі ще трьома такими суднами.

"В Україні будують малі артилерійські катери, аналоги яких брали участь у проході через Керченську протоку та які, на жаль, ми не можемо поки повернути. Процес будівництва флоту − довгий. Навіть процес будівництва корабля – це роки й фінанси. Чи може країна в такому економічному стані сказати, що вона готова побудувати десять кораблів, десять корветів? Бюджет держави цього не дозволить", – зазначив він.

Глава Генштабу додав, що в країні закінчують програму реформування озброєння і військової техніки до 2020 року, а після створюватиметься нова програма розвитку армії.

Нагадаємо, Путін публічно звинуватив Порошенка в тому, що він нібито спеціально "організував" похід броньованих катерів через Керченську протоку, в результаті якого українські моряки опинилися в полоні російських силовиків.

Така заява Путіна прозвучала під час підсумкової прес-конференції саміту G20.

Як повідомляв портал Знай.ua, глава Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що Україна не збирається здавати свої позиції в Керченській протоці.

Також Знай.ua писав, Кримський міст викликає просідання рівня Керченської протоки, що зменшує глибину фарватеру і є причиною багатьох інших проблем.