Дострокові парламентські вибори пройдуть вже через 20 днів, і якось вплинути на вибір українців кандидатам у депутати стає все складніше, адже часу катастрофічно мало. При цьому учасників гонки стає все більше. Наприклад, зовсім недавно ЦВК за рішенням суду зареєструвала політичну партію «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі, чим ще більше збільшила учасників кампанії.

Тримати руку на пульсі допомагають різні рейтинги, які показують актуальну розстановку сил. Тиждень тому ми писали про те, що партії «Голос» Святослава Вакарчука та «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка взяли добрий темп і цілком можливо увійдуть до трійки лідерів парламентських виборів.

Український соціологічний портал через тиждень провів аналогічні дослідження, і ось до яких прийшов результатів.

Новые рейтинги в чем-то удивили

Найперші

Популярні новини зараз

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Показати ще

На питання «За яку з політичних партій ви б проголосували, якби вибори відбулися найближчої неділі?» Були озвучені такі відповіді: «Слуга народу» - 41,6% (тиждень тому 51,1%), «Опозиційна платформа - За життя» - 12,9% (тиждень тому 12,2%), у партії« Голос» значний ривок - 11,7% (минулого тижня 7,3%), «Батьківщина» - 7,3% (5,9% ), у «Громадянської позиції» тенденції вгору - 5,5% (5,1%), а ось у «Європейської солідарності» тенденція вниз - 4,8% (5,2%).

«Не дивлячись на те що «Слуга народу» втратила кілька відсотків - це нічого не означає, вони все одно на виборах займуть перше місце зі значним відривом, - вважає політтехнолог Микола Спиридонов. - Зниження підтримки можна пояснити деякими діями президента Зеленського, наприклад, його спіч про те, що голова МЗС Клімкін приймає рішення на свій розсуд, не радячись з ним».

При цьому експерт відзначив зростання підтримки у партії «Голос».

«Це теж не дивно. Зараз люди хочуть радикальних змін, і вони вважають, що їх можуть провести тільки люди, які ще не були в політиці, - заявив Спиридонов. - Вакарчука можна назвати західним Зеленським, у нього там дуже велика підтримка».

Антирейтинг

Також незмінними залишилися лідери антирейтингу: партії, за які б виборці не проголосували ні в якому разі. Очолює їх «Європейська солідарність» - 45,3% (минулого тижня було менше 39,3%), потім йде Радикальна партія Олега Ляшка - 28,3% (30,9%), замикає трійку ВО «Батьківщина», хоча у неї йде тенденція на зниження антипатії - 22,1% (минулого тижня 28,4%).

«Тут ми бачимо, що ребрендинг партії не допоміг Петру Порошенку, і антипатія до нього особисто також поширилася і на його «Європейську солідарність». Цілком можливо, що вони не зможуть зайти в нову Раду», - зазначив Микола Спиридонов.

Гриценко - прем'єр

Також цікаві дані Український соціологічний портал отримав на питання «Кого з цих людей ви б хотіли бачити прем'єр-міністром України?».

Тут на перше місце вирвалася Юлія Тимошенко, у неї -13,2% підтримки, в спину їй дихає Дмитро Розумков, у нього 12,4%, потім йде Юрій Бойко з його 8,6% підтримки і врівень з ним раптово опинився лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, у нього 8,5% підтримки.

«Про те, хто стане прем'єром поки складно говорити, - сказав Спиридонов. - Тут все буде залежати, скільки людей проведе та чи інша політична сила. Якщо «Слуга народу» не зможе сама скласти більшість і організовує коаліцію, наприклад, з «Батьківщиною», то шанси у Юлії Тимошенко стати головою уряду відразу ж зростуть».

Нагадаємо, Гриценко розповів, яким бачить вирішення конфлікту на Донбасі.

Як повідомляв портал Знай.иа згідно з соцопитуванням, у ВР проходять 5 партій, серед яких "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

Також Знай.иа писав, Анатолій Гриценко займає перше місце серед політиків, яких українці хотіли б бачити у складі ВВ.