Пройшли перші тридцять днів президентства Володимира Зеленського на високій державній посаді. Напередодні і в Парижі, і в Берліні, він в черговий раз отримав запевнення в беззаперечній підтримці як курсу реформ в Україні, так і продовження санкцій проти Росії.

Володимир Зеленський

"Я сказала президенту Росії, що для мене питання транзиту через Україну є життєво важливим", – наголосила Меркель.

"Зараз ми ведемо переговори і найближчим часом, я впевнений, що ми домовимося і ніхто Україні не буде вибачте за таке слово "викручувати руки", – заявив президент Зеленський.

На таких зустрічах зондують ґрунт, ховаючи за дипломатичними формулюваннями власні інтереси. Яскравий приклад – спільна прес-конференція Емануеля Макрона та Володимира Зеленського. Париж був першою зупинкою в цьому евротурне українського президента. Французький лідер зовні доброзичливий. Також доброзичливо він і заявив про готовність Києва домовлятися віч-на-віч з сепаратистами. Зеленському довелося спростовувати.

Популярні новини зараз

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

"Мені здається, що тут зараз невелика помилка. Ми не готові до діалогу з сепаратистами. Саме так, я почув переклад (показує навушник). Ми готові діяти в Мінському форматі, ми готові в Мінському форматі продовжувати відносини, ми готові припинити вогонь", - заявив він.

Ні для кого не секрет, що на Заході поширені настрої залишити Україну наодинці з Росією, Донбасом, Кримом.

"Я не вірю в труднощі перекладу на вищому рівні. Так не буває. Це відомий дипломатичний прийом, коли під час брифінгу, де люди говорять кожен мовою своєї держави, такі тонкощі перекладу себе проявляють", – заявляє політолог Євген Магда.

Поки план Зеленського не спрацьовує, колективний Захід змушений демонструвати свою готовність до відновлення переговорів у нормандському форматі. Про це заявили і в Парижі, і в Берліні. У Москві зробили вигляд, що нічого не чули.

"Росія у цьому не зацікавлена. Лавров і Путін всіляко підкреслюють, що поки Україна не піде на поступки, ніякого нормандського формату не буде. Той же Європейський Союз, на мою думку, він хоче одночасно і врегулювати конфлікт, і зберегти обличчя, тобто говорити, що вони за цінності і що це рішення України йти на якийсь переговорний процес, але вони забувають, що є більше 13000 загиблих і понад 300 000 людей, які воювали", – переконаний експерт.

Нагадаємо, що "Ти що, розумний, на*уй?": під Одесою розлючений коп побив чоловіка кийком, жорстокі кадри

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Києві працівники металобази знайшли бездиханне тіло дитини в одному з металевих контейнерів серед купи металобрухту.

Також портал "Знай.uа" повідомив, що в Одесі заміновані десятки будинків і лікарні: місто на вухах, копи збилися з ніг.