Чинний президент України Петро Порошенко найближчим часом покине офіс на Банковій, де в період його президенства перебував головний центр зовнішньої політики країни.

Про те, хто після інавгурації Володимира Зеленського прийме естафету міжнародних відносин, розповіли експерти в інтерв'ю виданню LIGA.net.

Дипломатія Порошенка

Останні 5 років Петро Порошенко був головним дипломатом України, концентруючи в своїх руках більшість міжнародних зв'язків. Таку думку висловила голова парламентського комітету закордонних справ Анна Гопко.

Вона зазначила, що було також коло дипломатів, на яких Порошенко спирався в першу чергу. Це заступник голови АП Костянтин Єлісєєв, глава МЗС Павло Клімкін та посол України в США Валерій Чалий.

За інформацією видання від співрозмовника в АП з топ-керівництва і ще одного політконсультанта на Банковій, Єлісєєв був найближчою людиною, якій довіряв Порошенко в міжнародній політиці.

Костянтин Єлісєєв

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Капітоненко вважає, що центром прийняття зовнішньополітичних рішень була Адміністрація президента.

"І не можна сказати, що це були хороші рішення. На жаль, традиції замикати процеси на одну-дві особи, дотримуватися ієрархії і приховувати частину інформації - живі в українській дипломатії", - зазначив експерт.

Міжнародник Белесков стверджує, що МЗС часто відводилася роль виконавців. За словами Гопко, в ієрархії Порошенка Єлісєєв був впливовішим за главу МЗС Клімкіна.

Павло Клімкін

У той же час саме за Клімкіним лежить величезний пласт роботи. Так, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв вважає, що за п'ять років їхня команда у зовнішній політиці досягла семи успіхів:

- Асоціація і вільна торгівля з ЄС, Канадою та Ізраїлем;

- Безвіз (український паспорт став одним з найвпливовіших);

- Створення коаліції за санкції проти Росії;

- Успішні дії в Раді Європи і ООН;

- Політичне і військове співробітництво з НАТО;

- Часткове розблокування Україною постачань зброї після ембарго;

- Продовження двопартійної підтримки України в США.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Капітоненко підкреслює, що велика частина дипломатів, призначених при Порошенку, залишаться працювати при наступному президенті і продовжать будувати кар'єру.

Хто замінить головного дипломата країни при Зеленському

Міжнародний напрямок обраного президента зараз очолює Олександр Данилюк. Це підтвердив спікер команди Дмитро Разумков. Однак те, хто претендує на посади ключових дипломатів в МЗС і АП, наразі залишається невідомим.

За інформацією видання, отриманою з власних джерел в оточенні Зеленського, Данилюк не лише очолює міжнародний блок, але і практично є єдиним, хто його повноцінно веде. Данилюк від імені Зеленського вже провів десятки зустрічей на різних рівнях. Наприклад, він як представник обраного президента зустрічався з міністром енергетики США Ріком Перрі, де обговорював співробітництво в газовій сфері і ядерній енергетиці.

Олександр Данилюк

"Міжнародка у нас будується просто: Данилюк формує позицію і нікого не слухає, а йому особливо не суперечать", - пояснив один зі співрозмовників в оточенні Зеленського.

За словами співрозмовника, це пояснюється відсутністю досвіду та зв'язків у інших соратників Зеленського.

Поява Данилюка допомогло Зеленському налагодити спілкування з іноземними послами, представниками МВФ і Світового банку, розповіло ще одне джерело в оточенні Зеленського. Під час президентської кампанії команда мала проблеми в комунікації з західними дипломатами, а в пресу потрапляли анонімні цитати послів, розчарованих спілкуванням із Зеленським.

Незважаючи на те, що за Данилюком закріпився міжнародний напрямок, він сам заявляв, що посада глави МЗС йому не цікава.

Ряд ЗМІ повідомили, що Зеленський пропонував Климкіну залишитися на посаді глави МЗС. Сам Клімкін підтвердив виданню, що зустрічався із Зеленським:

"Він мене запитав про плани. Я сказав, що у мене інші плани, в тому числі політичні. Я сказав, що вважаю правильним подати у відставку, але готовий допомагати де і коли буде необхідно", - додав міністр.

Міністр заявив, що готовий забезпечити підтримку Зеленському для збереження курсу на євроатлантичну інтеграцію.

Найближчі соратники Данилюка за міжнародним напрямком: депутат Сергій Лещенко, екс-член НАПКА Руслан Рябошапка і екс-міністр Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус. Але вони лише зрідка беруть участь у зустрічах Данилюка з послами і супроводжують його іноземні візити.

Данилюк і Рябошапка у Брюсселі

Співрозмовники з керівництва парламентського комітету у закордонних справах вважають, що міжнародна політика як напрямок у Зеленського "ще не народилася", тому що окремі заяви з Донбасу або реакцію на роздачу російських паспортів не можна назвати повноцінною політикою.

В оточенні Зеленського зазначили, що ці заяви були узгоджені з Клімкіним. Раніше журналіти фіксували листування Сергія Лещенка з міністром Клімкіним і потім – з Зеленським. Швидше за все, комунікація відбувається саме через депутата Лещенка.

Кадри вирішують все

Щодо кадрової політики в "міжнародці", то президенту Зеленському доведеться обходитися існуючими кадрами дипломатичної служби, вважає міжнародник Капітоненко. За його оцінкою, найбільше проблем виникне з середньою ланкою МЗС - керівниками департаментів міністерства.

За словами Капітоненка, влада намагалась залучити міжнародників на державну службу, але в Україні дипломатія стрімко втрачає привабливість.

"Фахівці в країні є, а працювати на державу не хочуть. Тим більше, в області зовнішньої політики їх не так багато", - говорить він.

Головні завдання

Експерти назвали головні завдання у зовнішньому напрямку України: призначення досвідченого міністра з певною свободою дій від президента в кадровій політиці та способи досягнення поставлених цілей, розробка довгострокової стратегії проти агресивної Росії, рішення проблем з найближчими сусідами на Заході - Угорщиною та Польщею, і довгострокова протидія Північному потоку-2.

Нагадаємо, представники парламентських політсил і Володимир Зеленський дійшли згоди щодо дати інавгурації.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Зеленського готовий проект розпуску Верховної ради

Також Знай.ua писав, Зеленський викликав Луценка на килим.