Сполучені Штати Америки відкликають з України свого Надзвичайного і повноважного посла Марі Йованович. Дипломатка екстрено відбула до Вашингтона.

Марі Йованович, чиє відсторонення підтримав син Дональда Трампа, завершує роботу на посаді Надзвичайного і повноважного посла в Україні у понеділок, 20 травня. Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на дипломатичні джерела.

За даними видання, Йованович екстрено відбула до Вашингтона для консультацій, а в суботу, 11 травня, посол повинна прилетіти в Україну.

Марі Йованович

А вже за тиждень, у понеділок, 20 травня, Йованович повернеться до Вашингтона. Про це повідомили сьогодні всіх дипломатів посольства.

За інформацією джерел, до призначення нового глави дипломатичної місії в Україні обов'язки виконуватиме тимчасовий повірений, кандидатура якого наразі ще не визначена.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Нагадаємо, Марі Йованович була призначена послом в Україні в 2016 році. Вона змінила на посаді Джеффрі Пайетта, він був послом Сполучених Штатів в Україні з 2013 року і продовжив кар'єру в Греції.

До призначення послом США в Україні Йованович працювала в Інституті дипломатичної служби США, в 2013-2014 роках - в Національному університеті оборони, в 2012-2013-му - у відділі бюро у справах Європи і Євразії Державного департаменту, в 2011-2012-му була головним заступником помічника секретаря в Держдепі. В Україні Йованович працювала з 2001-го по 2004 рік заступником керівника місії в посольстві США.

Нещодавно навколо Марі Йованович розгорівся скандал. Генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю американському сайту The Hill заявив, що під час першої зустрічі з ним в 2016 році посол США в Україні Йованович передала йому перелік осіб, щодо яких не можна проводити розслідування. За словами Луценка, діалог з посольством США відбувся в зв'язку з розслідуванням справи про розтрату технічної допомоги американського уряду на суму $ 4 млн, яка призначалася Генпрокуратурі України, але в відомство так і не надійшла.

У відповідь на таку заяву енпрокурора у посольстві США в Україні повідомляли, що заяви Луценка не відповідають дійсності і мають на меті підірвати репутацію посла Йованович.

24 березня син президента США Дональд Трамп - молодший висловився в своєму Twitter про необхідність зняття Йованович з посади, прикріпивши до посту посилання на статтю про скандал, що виникл довкола неї останнім часом.