21 квітня відбувся другий тур виборів президента України. За даними Національного екзит-полу, наступним гарантом стане шоумен Володимир Зеленський, який зміг набрати 73.2% голосів опитаних українців.

Так, протягом 30 днів після оприлюднення офіційних результатів виборів, має відбутися інавгурація нового президента. Це урочиста процедура, під час якої кандидат вступає на пост глави держави.

Як відомо, Центральна виборча комісія повинна встановити офіційні результати виборів президента України до 1 травня. Потім протягом трьох днів дані мають бути оприлюднено.

Інавгурація президента має відбутися не пізніше, ніж 3 червня. Зазвичай принесення присяги новим президетом відбувається у Верховній раді під час урочистого засідання. Дату і час проведення заходу обирають депутати і погоджують з президетом.

Популярні новини зараз

Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Показати ще

Урочисте засідання відкриває, як правило, голова парламенту. На церемонії новий президент приносить присягу, поклавши одну руку на Конституцію України, а другу - на Пересопницьке Євангеліє.

Ось як звучить присяга президента України:

"Я, (ім'я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, вступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, піднімати авторитет України у світі".

Після цього новий гарант отримує посвідчення і символи влади - булаву, печатку і нагрудний знак. Крім того, він звертається з промовою до українського народу.

Нагадаємо, стало відомо, чим займеться Порошенко після поразки.

Раніше Знай.uа повідомляв, у виборчому штабі кандидата у президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков не оприлюднив імена кандидатів.

Також Знай.uа писав, Пікалов розповів, ким замінять Зеленського у Кварталі 95.