До першого туру президентських виборів залишилося п'ять днів. У тому, що буде ще й другий тур не сумнівається жоден експерт, так як немає кандидата, у якого була б левова частка підтримки населення.

Але от про те, хто ж вийде в наступний етап, думки розділилися. Тому поки ніхто не може сказати зі стовідсотковою впевненістю, хто ж пройде до другого туру. Ми вирішили запитати в українських експертів, які шанси є у нинішнього президента і що він може зробити для того, щоб забезпечити собі прохід до другого туру.

Фальсифікація на благо

За словами політолога Ярослава Макітри, в цьому році влада зробить, як вже перевірені способи фальсифікації, так і нові «фішки».

«Вже зараз видно спроби влади фінансово промотівіровать виборців: як через державні програми, так і безпосередньо через штаби, - повідомив він Знай.ua. - Є спроби взяти контроль над виборчими комісіями. Ну і, звичайно ж, є факти тиску на виборців держслужбовцями. Тому можна очікувати гарних показників влади на спецдільницях у лікарнях, в'язницях і т.д».

Популярні новини зараз

Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку

Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

Але все це фактично стандартний набір будь-якої влади. А ось "фішкою", за словами експерта, може стати «голосування» в зоні АТО і за кордоном.

Голос військовослужбовців зіграє велику роль

«Там, де складно буде працювати конкурентам і незалежним спостерігачам. Вже зараз очевидно, що керівництво країни піде, якщо не на все, то на дуже багато, якщо результати будуть незадовільні, - упевнений Макітра. - І неспроста "негласні спікери Банкової" на повному серйозі говорять про доцільність фальсифікацій заради "порятунку країни від ворога". Але одна справа плани, а інше - реалізація. Це вимагає не тільки грошей, але і мотивації і професійних кадрів на місцях».

Закордон нам допоможе

Також з тим, що Порошенко покладає великі надії на голосування за кордоном, згоден і правозахисник Дмитро Василець.

«Влада готується заборонити неугодним журналістам моніторити вибори президента за кордоном. Зверніть увагу, що дана дія є порушенням Закону України «Про засоби масової інформації» та Закону «Про вибори президента України», - заявив він на ютуб-каналі і дав пораду. - Не забудьте фіксувати порушення, щоб юристи могли опротестувати результати виборів на дільницях. Зверніть увагу: на це відводиться лише два дні ».

У той же час, за словами колишнього ймовірного кандидата в президенти Петра Симоненка, в самій Україні влада всіма силами буде намагатися знизити явку виборців.

Симоненко закликає всіх йти на вибори

«Вони направили зусилля на те, щоб була низька явка, і як можна менше людей взяло участь у виборах. Це дає їм можливість вибудовувати свою лінію і малювати результати», - заявив політик. - У мене немає ніяких ілюзій, що вибори будуть сфальсифіковані. Але я хочу, щоб ця виборча кампанія була переломною. Необхідно зламати цей алгоритм знищення української державності, а це можна зробити тільки масової явкою на вибори».

Вплив ЦВК

Про великий вплив Центральної Виборчої Комісії на те, хто вийде до другого тура, повідомив Знай.ua політичний консультант Микола Спиридонов.

«Зараз 80% членів ЦВК пропорошенковскі, тому буде здійснюватися тотальний контроль за всіма комісіями на місцях. В даному випадку ЦВК може зіграти вирішальну роль, - повідомив експерт. - Іншими словами, Порошенко буде намагатися натягнути сову на глобус ».

Експерт нагадав, що останнє слово буде за ЦВК

Також за його словами, на цих виборах будуть застосовуватися побудова так званих сіток, підкуп бюджетників, вкидання бюлетенів.

«Надія на одне, що все це все одно не дозволить Петру Порошенко пройти до другого туру і тому наступний етап виборів пройде більш чесно, ніж перший, так як інші кандидати не мають такий адмінресурс», - резюмував Спиридонов.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що українців масово "купують" перед виборами.

Також ми писали, що Пальчевський назвав прізвище нового президента України.

І варто нагадати, що Бойко проходить до другого туру після переговорів в РФ.