Українська оборонна промисловість за оцінками експертів могла покрити не тільки потреби ЗСУ як у мирний, так і в неспокійний час. Вона могла приносити чималі прибутки державі, але виявилося, що тривалий час в комплексі зброї та техніки нашої держави проводилися масштабні розкрадання.

Золота "оборонка": хто заробляє на українській техніці?

Укроборонпром, державне підприємство

За інформацією розслідування "Bihus.info", причетним до цього міг бути син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор. Подейкують, Гладковський-молодший, якому на той момент було 22 роки, разом із партнерами організував приблизно у 2015 році постачання контрабандних російських деталей для військової техніки.

При цьому, державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду. Саму схему розслідувачі вже описували півтора роки тому.

Популярні новини зараз

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Укроборонпром, державне підприємство

Восени минулого року отримали анонімний лист із архівом листувань фігурантів афери, перевірка показала, що наведені у переписках факти відповідають встановленим раніше - надісланий архів, скоріше за все, є автентичним.

Укроборонпром, державне підприємство

Бізнесом на державних закупівлях, крім вже згаданого Ігоря Гладковського, займався також його друг Віталій Жуков, який "оформлює документи, заносить відкати". Він працював в "Укроборонпромі", звідки звільнився у 2014 році, перейшовши у приватний сектор.

Третій учасник - Андрій Рогоза, котрий "ще до народження тріо з Жуковим і Гладковським, заробляв на сумнівних оборонних контрактах".

ЗСУ

Як свідчить оприлюднене листування, Гладковський-молодший займався вирішенням питання найвищого рівня, узгоджуючи договори, зокрема, через свого батька. Гладковський-старший, крім посади в РНБО, також має бізнес-відносини з президентом Петром Порошенком.

Візит Петра Порошенка до США для участі у засіданні Генеральної Асамблеї ООН

Жуков і Рогоза займались так званою "поточною чорною роботою" – безпосередньою організацією поставок, домовленностями із постачальниками і переказом коштів.

Кузня на Рибальському

У спілкуванні з керівниками держпідприємств і постачальниками підприємці прямо кажуть про контрабанду з Росії і обговорюють перерахування коштів.

Приміром, домовлялися вони про питання, котрі Гладковський повинен був вирішити за допомогою батька. Суми з трьох фірм випливали солідні – близько щонайменше 250 мільйонів гривень, зароблених через 3 основні фірми-прокладки.

завод "Кузня на Рибальському"

Кузня на Рибальському

Такою фірмою виступала навіть "Кузня на Рибальському", яка тоді належала Порошенку. Водночас, у листуваннях Рогоза згадує 500 мільйонів, тож розслідувачі припускають, що справжній заробіток від схеми був значно більшим.

Дивіться: Друзі Президента крадуть на оборонці (секретні переписки) /// Наші гроші

Нагадаємо, МВС України запустило онлайн-сервіс "Вибори-2019".

Як повідомляв "Знай.ua", мешканка Львова погрожувала кандидату в президенти України Володимиру Зеленському. Повідомлення вона надсилала з телефону батька. Також "Знай.ua", Порошенко мріє попрощатися з Україною.