Глава прес-служби командування Сил спеціальних операцій Олексій Нікіфоров пригадав унікальні деталі, як відбувалась окупація Криму Росією.

За словами майора ЗСУ, їхню військову частину блокували люди, яких він знав зі служби, передає Лівий берег.

"До нашої частини приїхали, по-моєму, 1 березня ввечері. Телефонують однокашникам, які на Кіровському аеродромі служать: що у вас відбувається? Вони кажуть, що їх охороняють морські піхотинці Феодосії. Росіяни сунулися на своєму "Уралі", бачать, що є охорона, кудись телефонують і через деякий час приходить розпорядження зі штабу флоту – морпіхів назад у пункт постійної дислокації. І як тільки ті поїхали, через годину знову заїжджають росіяни, витягають поламаний "борт" на злітну смугу, вибивають апаратуру, ламають посадкову, і все, аеродром не працює для посадки наших сил. Настільки якісне було планування цієї всієї операції, просто п'ятірку треба ставити", – ділиться спогадами він.

Популярні новини зараз

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Узагальнюючи, Нікіфоров додав, що їхню військову частину блокував окремий батальйон морської піхоти ЧФ, що локалізувався в Темрюку.

"Їхній командир батальйону – ми його знаємо щонайменше з 2010 року, тому що у нас був тоді спільний парад на 9 травня в Керчі, і їхня коробка тренувалася в нашій частині. Полігон Опук ми проходили разом, але тільки вони готувалися з квітня по листопад, ну а ми двічі в році приїжджали. Тобто, ми з ними в хороших відносинах були. Коли вони з’явилися першого числа, то сказали, що прийшли нас захищати. "Від кого?" "Від цих екстремістів ваших, від правосєків і від татар?" І складно одразу було побачити ворога в тій людині, з якою горілки випито більше, ніж томатного соку. Ми з цими росіянами домовилися – стійте, як хочете, ми вас не чіпаємо, ви нас. Вам треба відзвітувати, а ми живемо, як жили, чекаємо своїх наказів", – додав майор ЗСУ.

Нікіфоров підсумував, що після того цей батальйон поміняли на батальйон морської піхоти з Дагестану: "фактично інші люди, які пройшли Чечню".

Нагадаємо, фанатів "російського світу" масово депортують з України: у Раді розкрили деталі.