Кандидат у президенти і шоумен Володимир Зеленський відзначився тим, що всього за кілька тижнів рейтинги коміка випередили конкурентів з суттєвим відривом. Зеленський не розсипається в передвиборних обіцянках і рідко розповідає про те, якою бачить Україну, коли стане президентом. Однак журналістам видання ВВС вдалося поспілкуватися із Зеленським і дізнатися ключові моменти в його передбачуваному президентстві.

Про Коломойського

"У нас бізнес-стосунки, ми телевізійні партнери… Я абсолютно незалежна людина, ще не народився той, хто буде мною керувати", - наполягав пан Зеленський в інтерв'ю Дмитрові Гордону наприкінці минулого року.

Згодом у інтерв'ю ВВС Володимир Зеленський запевнив, що він "не іграшка в руках Коломойського".

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Про Донбас

"Наша мета - зберегти людей. Тому будь-який варіант "ми туди підемо армією" я відкидаю одразу", - заявив Зеленський. На його думку, про мир на Донбасі доведеться домовитися.

"Я хоч з чортом лисим готовий домовлятись, щоб тільки не померла ні одна людина. Треба зробити перший крок - припинити стрілянину і розвивати свою країну", - вважає пан Зеленський.

НАТО і ЄС

"Рух України до НАТО та інших безпекових об'єднань - запорука нашої безпеки", - написано у програмі Зеленського.

Цей рух ще має підтвердити референдум.

Жодного слова про вступ до ЄС у програмі кандидата немає.

Влада, вибори й постійні референдуми

Зеленский обещает, что не будет баллотироваться на второй срок и заявляет, что все равно будет выходить на сцену со студией «Квартал 95», если ему это предложат

Для розвитку регіонів Зеленський хоче перенести органи влади з Києва. Які саме і куди - не уточнює.

"Влада повинна бачити проблеми на місцях, а не з вікон своїх київських кабінетів", - вважає Зеленський.

Володимир Зеленський хоче, щоб вибори до парламенту та місцевих рад відбувались за відкритими списками.

В одному з перших законопроектів він хоче визначити, щоб основні завдання для влади формували громадяни через референдуми.

Пан Зеленський шкодує, що з 1991 року в країні не було референдумів, на яких "народ би щось вирішував". Можливо, референдум щодо змін до Конституції 2000 року кандидат у президенти таким не вважає.

Голосування на виборах та референдумах пан Зеленський обіцяє організовувати в інтернеті.

"Я схиблений на референдумах, це мій пунктик, це дуже подобається", - пояснював пан Зеленський.

Йому подобається, як це працює в Швейцарії і як часто їх там проводять.

Прем'єр і команда

В інтерв'ю ЗМІ Володимир Зеленський повторював, що вважає правильним збереження посади президента й не хоче переходу до парламентської моделі.

На питання, чи погодився б він на прем'єра Юлію Тимошенко, Зеленський відповів негативно. Він вважає, що після перемоги на президентських виборах його команда виграє і парламентські.

В інтерв'ю Гордону кандидат не відповів прямо на питання про керівника уряду, а почувши прізвище колеги по студії Євгена Кошового, сказав, що той не буде прем'єр-міністром.

Володимир Зеленський казав, що тільки формує свою команду для найвищих

Один з критерії відбору, який Зеленський озвучив, - на керівних посадах мають бути громадяни України. Іноземці можуть бути тільки радниками.

Володимир Зеленський каже, що дуже довіряє дружині й радиться з нею для ухвалення найважливіших рішень. Буде так робити і на посаді президента.

Економіка, гроші МВФ і приватизація

"Я так вважаю: дають транш - треба брати. Все в скарбничку", - відповів Зеленський на питання про співпрацю з МВФ.

Він визнає, що умови отримання грошей жорсткі, але можна попросити менші відсотки.

А той, хто домовлявся про нинішні відсотки, має компенсувати різницю, щоб не сісти до в'язниці.

У нещодавніх інтерв'ю журналістам Зеленський говорив про економіку без деталей. А от в його програмі з'явилась ініціатива замінити податок на прибуток податком на виведений капітал.

У вересні 2016 року Зеленський жартував, що отримання Україною міжнародних кредитів схоже на поведінку повії. Це викликало справжній скандал

Також Зеленський виступає за формування ринку землі й обіцяє, що СБУ не буде більше займатись економічними злочинами.

У сфері ЖКГ кандидат обіцяє монетизацію пільг та субсидій, а на транспорті його завданням буде відновлення аеропортів та усунення монополізму.

Ігоря Коломойського та його компанію МАУ експерти часто називали одним з монополістів на авіаційному ринку України.

Загалом же Зеленський підтримує велику приватизацію.

"У нас багато землі, купа заводів недобитих, які в жахливому стані, давайте людям дамо, хай працюють. Хто нас захопить, якщо тут будуть представники арабського світу, Китаю, Америки", - розповідав пан Зеленський.

Мова і томос

"В 10-й статті Конституції сказано: державна мова - українська. Всі знають українську, на Сході не знають - вивчать. Там на суржику розмовляють, але не будемо ж його узаконювати", - прокоментував Зеленський ставлення до мовного питання.

Його позиція - українська є державною, а розмовляти можна, як забажаєш.А щодо томосу та автокефалії української церкви він висловлювався так: "Все, що ми отримуємо своє в Україні - вже добре. Не віддаємо - і прекрасно".