Верховна Рада зобов'язала уряд, президента і себе вести Україну до Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору.


За зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на повноцінне членство в ЄС і НАТО, які оформлені у вигляді законопроекту під номером 9037, проголосували 334 депутати з мінімально необхідних 300.

Голосування у ВР

"Зараз в Кремлі уважно стежать за подіями в українському парламенті. Не дочекаєтеся!" - сказав, виступаючи перед голосуванням, президент Петро Порошенко.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Це означає, що повноваження Ради, Кабміну і президента доповнюються реалізацією стратегічного курсу країни на членство в ЄС і НАТО: такі зміни вносяться в статті 85, 102, 116 Основного закону.

П'ятий абзац преамбули доповнено словами про підтвердження "європейської ідентичності українського народу та незворотності європейського та євроатлантичного курсу України".

Військові навчання НАТО

Також скасовується пункт 14 Перехідних положень Конституції, за яким військові бази на території України можуть використовуватися іноземними військовими формуваннями на умовах оренди. Саме на таких умовах в тимчасово окупованому Криму де-юре розміщується Чорноморський флот РФ.

Військові навчання НАТО

Як відомо, Військово-політичний союз North Atlantic Treaty Organization, або як ми звикли говорити – НАТО – був створений 69 років тому у Вашингтоні.

З того часу альянс стоїть на сторожі безпеки країн-членів та партнерів, серед яких й Україна. Зокрема, наша держава бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під проводом альянсу.

Реальна участь України у діях НАТО розпочалася з 1994 року, коли Україна приєдналася до програми "Партнерство заради миру". Тоді для участі у програмі ми надали майже 1300 військовослужбовців, 10 літаків, 6 вертольотів, 2 кораблі та воєнізовані підрозділи цивільної оборони і два полігони. Перша індивідуальна програма партнерства була укладена влітку 1995 року.

Дивіться: Україна йде до НАТО та ЄС: як ВР голосувала за зміни до Конституції

Нагадаємо, стало відомо, що чиста вартість активів трьох найбагатших фізичних осіб за 2017 рік перевищувала 6% ВВП України.

Як повідомляв "Знай.ua", ЦВК зареєструвала три нових кандидата в президенти України.

Також "Знай.ua" писав, що українців попередили про пастку з російськими військовими