Секретар РНБО Олександр Турчинов наприкінці 2018 року заявив, що українські військові катери і далі ходитимуть через Керченську протоку. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Юрій Гримчак прокоментував таку заяву Турчинова.

Про те, на коли заплановано новий прохід українських військових суден через Керченську протоку, і як може на це відреагувати Росія, заступник міністра розповів в ефірі "5 каналу".

На запитання ведучої, чи відбудеться такий прохід ще до виборів, Гримчак сказав:

"По-перше, це не треба прив'язувати до виборів, по-друге, я скажу, що такий прохід готується. Є навіть попередні терміни".

Проте на коли саме заплановано новий похід, Гримчак не відповів. Він лише додав:

Популярні новини зараз

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

"І друге – те, що казав голова РНБО і це було підтверджено міністром оборони, він сказав, що ми будемо ходити обов'язково, тому що відповідно до всіх законів, і навіть угоди про спільне використання Азовського моря, там повинно бути забезпечене Російською Федерацією вільне судноплавство наших військових кораблів. Тому я думаю, що обов'язково це буде продовжено".

Заступник міністра також оцінив вірогідність того, що РФ знову нападе на українські військові катери. Юрій Гримчак переконаний, що напад на українські катери дуже нашкодив проектам Росії у світі.

"Моє особисте враження, якщо наші військові кораблі зараз підуть через Керченську протоку, то вони пройдуть без перешкод. Я поясню, тому що ця агресія, яка відбулася, вона дуже нашкодила в її проектах. Мається на увазі "Північний потік-2", і між іншим після цієї агресії проти наших кораблів та загалом проти нашої держави тут же розблокували Керченську протоку і це дало змогу під час якихось там перемовин міністру закордонних справ Німеччини сказати, що протока діє, почули нас. І тому зараз, коли є загроза досить серйозних санкцій проти тих фірм, як беруть участь у будівництві та тих, які збираються його експортувати, Російська Федерація на загострення навряд чи піде".

Нагадаємо, 25 листопада, в районі Керченської протоки російський корабель протаранив український буксир.

Росія застосувала зброю проти корабля ВМС ЗС України та захопила українські судна "Яни Капу", "Бердянськ" і "Нікополь". Моряків, які перебували на бортах захоплених росіянами суден захопили в полон. Троє з них унаслідок російської агресії зазнали поранень. Моряків відправили на путінське "судилище".

Як повідомляв портал Знай.ua, полонених російським ФСБ в Керченській протоці українських моряків родичі і присутні в будівлі суду підтримали оплесками і вигуками "Слава Україні!".

Також Знай.ua писав, українським морякам продовжили арешт у Росії до 24 квітиня.