Мінські угоди давно продемонстрували свою повну неефективність, тому у Європі запропонували альтернативу.

Про це розповів Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік, передають ЗМІ.

У повідомленні йдеться, що в Організації безпеки та співробітництва у Європі підготували новий план щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Передбачається, що у процесі братимуть участь ОБСЄ, ООН та спеціально створене агенство Євросоюзу. Також, відповідно до документу, Росія та Україна мають укласти договір, який потім повинні схвалити парламенти обох держав.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

місія ОБСЄ

"Протягом останніх років ми побачили, що мінські домовленості не є зовсім чітким. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елементу – проведення місцевих виборів – треба допомогу ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН. ОБСЄ має завданням оцінювати виборчий процес, а тому вона не може організовувати вибори. До того ж, додається безпековий аспект", – підкреслив Сайдік.

Відповідно до нового мирного плану щодо Донбасу, ООН і ОБСЄ функціонуватимуть не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником. Це стосується як військового та поліцейського компонентів з боку ООН, так і спостережної місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Також у ОБСЄ пропонують створити агентство Євросоюзу з відновлення Донбасу, яке б діяло за прикладом того, що було після війни на Балканах. Діяльність цього агентства має поширюватися на всі райони Донецької та Луганської областей.

Відтак, новий мирний план мають підписати очільники країн "нормандської четвірки" – України, Росії, Франції та Німеччини, а опісля необхідно, аби його затвердили парламенти.

Миротворці на Донбасі

На переконання Росії, миротворчі сили на Донбас слід ввести лише для для захисту працівників ОБСЄ на лінії розмежування. Натомість Україна пропонує, аби ті зайшли на усю територію регіону, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону. За словам Києва, такий крок є необхідним, аби Росія не могла постачати зброю та військових на Донеччину та Луганщину.

Війна на Донбасі

Нагадаємо, на російському телебаченні знову у відкритій агресивній формі заговорили про зміну існуючих державних кордонів України.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у 2019 році українцям не слід сподіватися на конкретне рішення щодо введення миротворців ООН на Донбас.

Також Знай.ua писав про те, що Володимир Путін хоче, щоб Японія допомогла йому послабити західні санкції.