Генпрокурор Юрій Луценко переконаний, що дії другого президента Леоніда Кучми спровокували вбивство засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе, хоча прямого наказу і не було. Свої переконання генпрокурор озвучив у інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Прямого наказу не було. Але розмови про необхідність покарати Гонгадзе призвели до того, що в диктаторській системі координат пішла гонка, хто краще і далі зайде у виконанні волі диктатора. Саме тому я ставлю це в провину", – сказав Луценко.

Він запевняє, що говорив про це Кучмі особисто.

"Він заперечує, природно, свою причетність до вбивства Гонгадзе. І тим не менше, я бачу, що йому дуже важко про це говорити", – додав глава Генпрокуратури.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Крім того, він вважає, що "звучить вироком, якщо не юридичним, то моральним" передсмертна записка екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, одного з головних підозрюваних у справі, який нібито покінчив життя самогубством.

"Я ні в чому не винен, я став жертвою Кучми і його оточення", – процитував Луценко записку і додав, що після цього, на його погляд, "у Кучми не було жодної спокійної ночі".

Засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Того ж року у листопаді в лісі під Таращею на Київщині виявили обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту.

Оприлюднення восени 2000 року "плівок Мельниченка" призвели до "касетного скандалу". Записи свідчили про причетність Леоніда Кучми та інших високопосадовців і політиків до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Похорон вбитого журналіста відбувся 22 березня 2016 року в Києві.

Нагадаємо, пророцтво про Зеленського з 2016 року.

Як повідомляв "Знай.ua", від Зеленського мало не втекла дружина.

Також "Знай.ua" писав, що одну культову комедію з Зеленським заборонили в Україні, а іншу – в Росії.