Росія почала шантажувати Україну, вимагаючи відмовитися від перемоги в міжнародному арбітражі щодо контрактів із "Газпромом".

Натомість росіяни обіцяють продовжити контракт на транзит газу через Україну. Москва хоче, щоб Київ платив за газ у шість разів більше, ніж отримує за транзит. Про це повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Facebook.

"Газпром" офіційно заявляє, що рішення арбітражу порушили баланс у стосунках між Москвою та Києвом, тобто, на переконання російськоої сторони, українцям слід відмовитися від перемоги у арбітражі", - написав Вітренко.

Посадовець також пояснив, що означатиме для України відмова від перемоги.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Показати ще

"Без перемоги у арбітражі за контрактом на поставку газу та контрактом за транзит на сьогодні ми би мали сплатити "Газпрому" понад 73 млрд доларів за зобов’язаннями "бери або плати" за 2012-2018 роки та біля 4 мільярдів доларів за газ, поставлений у 2014-2015 роках. Мали б купувати газ у "Газпрому" за ціною вищою, аніж купуємо газ з Європи. При цьому в 2019 році з урахуванням "бери або плати" мали би сплатити за газ на 11 мільярдів доларів більше (або у 5,5 разів більше) за отриману транзитну виручку. І не могли б вимагати доплати у 2,7 мільярда доларів за транзит", – пояснив Вітренко.

Він стверджує, що Росія хоче, аби плата Україні за транзит була невеличкою знижкою від плати за російський газ, який має купувати Україна.

"Тобто Україна має платити Росії за газ у шість разів більше, ніж Україна отримує за транзит. Гроші мають йти з України в Росію, а не навпаки. Це і є прийнятним "балансом у стосунках" для Росії, який вони хочуть відновити", – додав керівник "Нафтогазу".

За словами Вітренка, у цьому для Росії є суть укладених контрактів на 2009 – 2019 рік.

"У середньому Росія мала отримувати на 12 мільярдів доларів у рік більше за газ, ніж платити за транзит (без знижок на газ і поступок за "бери або плати", які потрібно окремо просити у Путіна в обмін на суверенітет України). Це майже 10 відсотків українського ВВП. Якщо б ми не порушили "цей баланс у стосунках", то зараз би в Україні було б значне падіння ВВП, а не зростання", – констатував він.

Нагадаємо, якщо російська сторона погодиться на укладення з Україною довгострокового контракту на транзит газу, то "Нафтогаз" може переглянути або відмовитися від позову проти "Газпрому".

Як повідомляв Знай.uа і це навіть без премій: українцям назвали зарплату глави "Нафтогазу".

Також "Знай.ua" писав, що Польща на зло Путіну побудує свій газопровід.