Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов нещодавно заявив, що українські кораблі будуть намагатися пройти через Керченську протоку разом з представниками ОБСЄ та інших міжнародних організацій, попри обстріл та захоплення кораблів Росією 25 листопада.

На запитання, чи будуть військові кораблі ще намагатися пройти через Керченську протоку Турчинов відповів:

"Так. Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму", додавши, що "не можна зволікати".

"Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил. У нас немає альтернативи таким діям", —підкреслив Турчинов.

Популярні новини зараз

ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних

Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Олександр Турчинов

Як відомо, зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

Полонені українські моряки

Згодом російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків дістали поранення. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ.

полонені українські моряки

Усіх українців взяли від варту на 2 місяці. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

Полонені українські моряки

Зі свого боку Росія заявила, що українські кораблі нібито порушили територіальні води Росії і увійшли в закриту акваторію. Крім того, Україна нібито не подала заявку на проходження Керченської протоки.

Дивіться: хронологія подій у Керченській протоці

Нагадаємо, українців заманюють в Росію спрощеним отриманням громадянства. Як повідомляв "Знай.ua", експерт пояснив, чому ООН не зможе покарати Росію за агресію на Азові. Також "Знай.ua" писав, Кабмін розширить санкції проти Росії.