6 грудня в Харківській облраді депутати проголосували про скасування рішення про надання регіонального статусу російській мові. З текстом рішення можна ознайомитися в базі документів під № 883-7 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких рішень обласної ради (06/12/2018)".

Статус регіональної в Харкові російська мова отримала 30 серпня 2012 року. Рішення зобов'язувало посадові особи однаково добре володіти як українською, так і російською мовами, в тому числі дублювати назви топонімів.

За ухвалення відповідного рішення проголосували більшість депутатів, про що повідомив на своїй сторінці у Facebook депутат Харківської обласної ради Дмитро Булах. Він зазначає, що зрадів консолідованого рішення про скасування і підкреслює, що за нього проголосувало ¾ всіх депутатів, в тому числі більшість фракцій "Відродження" та "Опозиційного блоку".

До цього подібне рішення було прийнято Херсонською обласною радою 19 жовтня, яке скасувало рішення минулої каденції, що робила регіональною російську мову. Ініціативу підтримали переважною більшістю – за нього проголосувало 33 депутати з 38, відмовилися підтримати проект три депутата "Опозиційного блоку" та один позафракційний.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Показати ще

До цього російська мова в Херсоні став регіональною 21 серпня 2012 року в рамках реалізації закону "Про засади державної мовної політики".

2012 рік ознаменувався прийняття неоднозначного закону "Ківалова-Колесніченка", який передбачав роботу мови в місцевих органах самоврядування, якщо кількість її носіїв у межах регіону якої-небудь території України становила не менше 10% від чисельності населення.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що президент Росії Володимир Путін цілком може почати пряме вторгнення через скасування російської мови.

Як повідомляв портал "Знай.uа": поляк Томаш Кендзьора, який грає в Динамо, щиро здивувався тому, якою мовою спілкуються українські гравці.

ТакожЗнай.uа" писав, що в Івано-Франківській області відтепер почути російську музику в маршрутках і подивитися російський фільм не вийде.