Україна скликала екстрену нараду Ради безпеки ООН після обстрілу і захоплення Росією військових кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", які здійснювали перехід з Одеси до Маріуполя.

26 листопада о 18:00 за київським часом розпочалось засідання Радбезу ООН.

Під час Радбезу ООН більшість членів організації не підтримали проведення засідання щодо конфлікту в Азовському морі за тим порядком денним, який пропонувала Росія. Зазначимо, що Кремль вимагав розглянути інцидент в Азовському морі і Керченській протоці як провокації з боку України та "порушення кордонів РФ" українськими судами.

Представник Америки закликала всіх присутніх голосувати проти обговорення порядку денного, запропонованого Росією. Після цього проект порядку денного не прийняли: 4 голоси було "за", 7 - "проти", 4 - "утрималися".

Зокрема, США, Великобританія, Нідерланди, Польща, Швеція виступили проти обговорення претензії Росії.

"Ми виступаємо єдиним фронтом проти спроби Росії обговорити недавню ескалацію в Керченській протоці з ініціативи Росії по темі" Порушення кордону РФ " порядку денного. Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів", - сказала постійний представник США при ООН Ніки Хейлі .

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Показати ще


Постійні представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великобританії в Раді Безпеки ООН заявили про стурбованість ситуацією в Керченській протоці і закликали проявляти стриманість.

"Постійні представники членів Європейського союзу в Раді Безпеки під час неформального обміну думками, проведеного на їхнє прохання, висловили глибоку стурбованість з огляду на недавній ескалації напруженості в Азовському морі і в Керченській протоці", - сказано в повідомленні постійного представника Франції.

Представники країн підтвердили, що повністю визнають територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України в рамках її міжнародно визнаних кордонів. Росію закликали "забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі".

Дивіться засідання Радбезу ООН онлайн:

Нагадаємо, російський військовий корабель протаранив буксир ВМС України на виході з Керченської протоки, після чого Росія застосувала зброю проти українських суден.

25 листопада три українські судна: броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", - розпочали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Однак при намаганні ввійти в Азовське море, перетнувши Керченську протоку, їх зустріли чотири прикордонні кораблі.

Один з них - російський прикордонний корабель "Дон", протаранив український рейдовий буксир, пошкодивши його. Після цього російські військові відкрили вогонь на ураження по українським судам. В результаті Росія захопила три українські кораблі, 23 українські моряки потрапили у полон, серед них 6 поранено, з них двоє у важкому стані.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Європейському парламенті обговорять введення додаткових обмежувальних заходів для держави-агресора Росії через події 25 листопада в Керченській протоці.

Також Знай.ua писав, воєнний стан в Україні можуть ввести вже сьогодні: що це означає і як зміниться життя українців