На тлі військової агресії в Керченській протоці, захоплення кораблів ВМС України та термінового засідання РНБО, президент Петро Порошенко теоретично повинен остаточно розірвати всі дипломатичні стосунки з країною-агресором, адже Росія напала на нас не вчора і не тиждень тому, це триває вже п’ять років.

"Гібридна війна", як її охрестили з 2014 року, почалася в Криму, потім на Донбасі, конфлікт переріс у повномасштабне військове вторгнення російських військ. Ситуація повторилася, цього разу атакували кораблі ВМС України в Керченській протоці.

На даний час президент та РНБО заявляють про можливість та необхідність введення воєнного стану, офіційний Київ вимагає від ЄС нових антиросійських санкцій. Тож чому доводи окремих дипломатів про збереження стосунків з РФ не мають сенсу? Основні міфи до вашої уваги.

Популярні новини зараз

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

"Мільйони українців у Росії втратять консульський захист"

Згідно Конвенцій ООН ми можемо закривати посольства, зберігаючи при цьому консульства на території держави-агресора – У Ростові-на-Дону, в Пітері, Новосибірську та Єкатеринбурзі. Віденська Конвенція про консульські зносини прямо передбачає таку можливість.

Росія може вдатися до "дзеркального" кроку, закривши українські представництва, але їм вигідно зберегти свої консульства у Львов, Одесі, Харкові та Києві, зазначає "Європейська правда".

"Бранці Кремля втратять захист України"

Олег Сенцов: український режисер, бранець Кремля

Такі слова – ніщо інше, як маніпуляція, механізм допомоги українцям нікуди не дінеться навіть після закриття консульств. У світі добре налагоджена єдина система: якщо через конфлікт або ворожнечу немає навіть консульських зносин між нами та іншою державою, то можна домовитися з посольством третьої країни, і вона візьме на себе роль нашої дипломатичної місії.


Крім того, консули не вирішують долю незаконно утримуваних в РФ українців – це питання в компетенції виключно вищих щаблів влади.

А думка та спостереження швейцарського чи то німецького консула про умови тримання Сущенка, Сенцова чи Клиха будуть для світу авторитетнішими, ніж свідчення українського дипломата.

"Переговори з РФ зірвано, потрібен посередник"

Відсутність дипломатичних відносин абсолютно не означає заборону переговорів, в тому числі – на високому рівні. Наочний приклад – ті ж самі США та Іран.

Американці були ключовими переговірниками щодо іранської ядерної програми. Тодішній держсекретар Джон Керрі зустрічався з іранським колегою Джавадом Заріфом і в складі "шістки", і окремо.

"Розрив дипломатичних відносин – марна трата часу"

Багато хто каже, що це треба було зробити ще у 2014 році, а зараз немає жодного сенсу. Втім, неправда: держава повинна діяти швидко і рішуче у разі нападу, а ситуація в Керченській протоці – це таки напад, а не чергова провокація росіян. Тим паче, що Путін вже не приховує того, чиїх рук справа.

Дивіться: Ситуація в Азовському морі та можливий воєнний стан

Нагадаємо, російські спецслужби утримують в керченській лікарні поранених в результаті атаки на три українські кораблі та подальшого їх захоплення. Як повідомляв "Знай.ua", у Києві палають авто російських дипломатів.Також "Знай.ua", країни ЄС відреагували на провокацію Путіна в Керченській протоці.